Wat betekent WGA?

En hoe voorkom je onnodige kosten?

WG.. wat?! Wat is WGA? WGA staat voor: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Deze uitkering ontvangt een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt. De werkgever betaalt hier WGA premie voor, behalve als hij eigen risicodrager WGA (WGA ERD) is.

WGA uitkering

Als ondernemer bent u gewend aan het nemen van risico’s. Maar een zieke werknemer kost veel geld. Ondanks het feit dat uw werknemer natuurlijk zelf graag weer aan de slag wil, kan het zijn dat er na twee jaar loon doorbetaling, een WGA uitkering volgt. De premie hiervoor kan voor u als ondernemer tot wel tien jaar doorlopen en oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Grip op WGA premie

Het is mogelijk om grip op deze kosten te houden. Door de hoge werkdruk bij het UWV krijgen lang niet alle dossiers de aandacht die zij verdienen. Perspectief kan uw dossier(s) overnemen, zodat er geen onnodige premie betaald hoeft te worden. Cijfers zeggen meer dan woorden. Daarom geven we u een praktijkvoorbeeld.

Van WGA naar IVA

Voorbeeld: Een werknemer van een zorgorganisatie, met geboortejaar 1960, is sinds 25-11-2010 arbeidsongeschikt verklaard. De WGA indeling is 80-100% en de duur van de uitkering tien jaar. Uit de WGA Scan bleek dat de werknemer recht heeft op een IVA uitkering, in plaats van een WGA uitkering. 

De IVA uitkering is 28-07-2014 in gegaan. Dit levert de zorgorganisatie een besparing op van € 53.000,- over de resterende periode. Voor de werknemer betekent dit rust - zij weet waar ze aan toe is - en een inkomensbehoud van 75%.

Wilt u ook geld besparen?

Als u ingedeeld bent als grote werkgever (loonsom vanaf 3.46 miljoen) dan worden WGA-uitkeringen volledig aan u toegerekend via de premie. Ben u ingedeeld als grote werkgever? Dan zoeken wij kosteloos voor u uit hoeveel uitkering u op dit moment betaald inclusief een indicatie van de besparingsmogelijkheden. 

Wij helpen u graag. Stuur een mail naar schadelastdiensten@perspectief.eu en dan nemen wij contact met u op.

Perspectief biedt meerdere diensten aan met als doel, werknemers zo lang mogelijk gezond aan het werk te houden en onnodige kosten te besparen!

Deze blog is geüpdatet op 21 juli 2021.

Terug naar overzicht: Blogs