Wat is goed werkgeverschap?
Goed werkgeverschap betekent heel kort gezegd dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het creëren van een gezonde én veilige werkomgeving waarin medewerkers hun werk goed en met plezier kunnen uitoefenen.
Het houdt in dat werkgevers zorgen voor de nodige middelen en kansen voor hun werknemers om te groeien en zich te ontwikkelen in hun werk, en dat zij inzetten op ‘duurzame arbeidsrelaties’. Goed werkgeverschap houdt altijd rekening met de behoeften en belangen van de medewerkers, en zorgt voor een goede balans tussen werk en privé.
Goed werkgeverschap en de wet?
Goed werkgeverschap is ook verankerd in de wet. Werkgevers moeten zich houden aan verschillende wet- en regelgevingen, zoals de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet werk en zekerheid. Deze wetten zijn bedoeld om medewerkers te beschermen en te zorgen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. Een werkgever die goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan, voldoet vanzelfsprekend aan de wet- en regelgeving.
Kenmerken goed werkgeverschap?
Zoals eerder benoemd: Een goede werkgever is een werkgever die oog heeft voor de behoeften en belangen van de medewerkers. Dit betekent dat werkgevers niet alleen zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, maar ook de nodige middelen bieden voor ontwikkelingen groei. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers open en eerlijk communiceren, feedback geven en luisteren naar de mening van de medewerkers. Een goede werkgever zorgt voor een goede balans tussen werk en privé en stimuleert een gezonde levensstijl. Tot slot is het belangrijk dat werkgevers transparant zijn over de organisatiedoelstellingen en de resultaten daarvan.
Waarom is goed werkgeverschap belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat organisaties waar oog is voor goed werkgeverschap beter presteren. Het kwaliteitsniveau en de innovatiekracht zijn hoger. Het aantal fouten dat gemaakt wordt is lager. Klanten zijn meer tevreden over de dienstverlening. Er zijn minder veiligheidsincidenten.
Goed werkgeverschap zorgt ook voor een lager ziekteverzuim en minder verloop van medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om als werkgever een positieve reputatie te hebben, wat kan leiden tot een betere aantrekkingskracht op nieuw talent.
Waaraan herkent u een goede werkgever?
Een goede werkgever heeft een aantal belangrijke eigenschappen. Hieronder vindt u er enkele:
- Betrokkenheid en compassie: Een goede werkgever is betrokken bij zijn medewerkers en toont empathie en begrip voor hun behoeften en zorgen.
- Professionele ontwikkeling: Een goede werkgever biedt medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien binnen het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trainingen, opleidingen en coaching.
- Goede communicatie: Een goede werkgever heeft een open communicatie met zijn medewerkers. Hij zorgt ervoor dat hij bereikbaar is en luistert naar de feedback van zijn medewerkers. Een goede werkgever communiceert ook duidelijk over de bedrijfsdoelstellingen en de rol van de medewerkers hierin.
- Goede arbeidsvoorwaarden: Een goede werkgever biedt goede arbeidsvoorwaarden, zoals een passend loon, vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook zorgt hij voor een gezonde en veilige werkomgeving en biedt hij de nodige middelen en faciliteiten voor het werk.
- Flexibiliteit: Een goede werkgever biedt flexibiliteit in werktijden en werkomgeving. Hij houdt rekening met de behoeften en wensen van zijn medewerkers en zorgt ervoor dat zij hun werk en privéleven in balans kunnen houden en zo fit blijven.
- Respect en waardering: Een goede werkgever toont respect en waardering voor zijn medewerkers. Hij waardeert hun werk en prestaties en toont dit ook door middel van feedback en beloningen.
Wanneer bent u een goede werkgever?
Het is niet gemakkelijk om te bepalen wanneer u precies een goede werkgever bent. Het is een doorlopend proces van evalueren en verbeteren. Een goede werkgever zorgt ervoor dat hij de behoeften van zijn medewerkers begrijpt en hierop inspeelt. Hoewel u goed werkgeverschap niet exact kan meten is het wel slim om regelmatig te vragen aan medewerkers hoe het met ze gaat en waar je als werkgever bij kan helpen, als de cultuur open is, dan krijg je ook meer inzicht in de staat van het werkgeverschap. Daarom is het handig om regelmatig uw medewerker- en organisatieFITheid te meten.
Goed werkgever samengevat
Goed werkgeverschap is dus van groot belang voor het welzijn van medewerkers en voor het succes van een bedrijf. Een goede werkgever heeft een aantal belangrijke eigenschappen, zoals betrokkenheid en empathie, professionele ontwikkeling, goede communicatie, goede arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit, en respect en waardering. Een goede werkgever zorgt ervoor dat hij voortdurend blijft evalueren en verbeteren om zo te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van zijn medewerkers.
Maar wat zijn dan de gevolgen van ‘slecht werkgeverschap’?
We hebben het tot nu toe over goed werkgeverschap. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer er geen aandacht is voor het werkgeverschap.
1. Laag moraal: Slecht werkgeverschap kan leiden tot een laag moraal onder medewerkers. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze niet gewaardeerd worden of dat hun werkgever niet om hen geeft, kan dit leiden tot demotivatie en verminderde productiviteit.
2. Hoog personeelsverloop: Slecht werkgeverschap kan leiden tot hoog personeelsverloop. Medewerkers die niet tevreden zijn met hun werkgever, zullen sneller op zoek gaan naar een andere baan.
3. Slechte reputatie: Als een bedrijf bekend staat als een slechte werkgever, kan dit een negatieve invloed hebben op het imago van het bedrijf. Dit kan leiden tot een verminderde interesse van potentiële medewerkers en klanten.
4. Lagere kwaliteit van het werk: Een ontevreden medewerker zal minder gemotiveerd zijn om zijn werk goed te doen, wat kan leiden tot een lagere kwaliteit van het werk.
5. Verhoogd ziekteverzuim: Een slechte werkomgeving kan leiden tot verhoogd ziekteverzuim. Medewerkers die zich niet goed voelen op hun werk, kunnen zich vaker ziek melden.
6. Verhoogde stress: Een slechte werkomgeving kan leiden tot verhoogde stress onder medewerkers. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde productiviteit.
7. Verminderde loyaliteit: Bij slecht werkgeverschap zijn medewerkers (vaak) minder loyaal aan het bedrijf. Dit kan leiden tot verminderde inzet en betrokkenheid.
8. Verminderde samenwerking: Een slechte werkomgeving kan leiden tot verminderde samenwerking tussen werknemers. Dit kan de productiviteit en de kwaliteit van het werk negatief beïnvloeden.
9. Juridische problemen: Slecht werkgeverschap kan leiden tot juridische problemen, bijvoorbeeld als gevolg van discriminatie of onveilige werkomstandigheden.
10. Financiële problemen: Slecht werkgeverschap kan leiden tot financiële problemen voor het bedrijf. Bijvoorbeeld door verminderde productiviteit, verhoogd personeelsverloop of juridische kosten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde winstgevendheid en zelfs tot het faillissement van het bedrijf.
Hoe is het met mijn werkgeverschap gesteld?
Het voorkomen van slecht werkgeverschap begint bij het begrijpen van wat goed werkgeverschap inhoudt. Bij Perspectief zijn we dagelijks bezig met het verbeteren van processen in onze eigen organisatie en die van onze klanten. Zou je graag in gesprek willen over goed werkgeverschap, neem dan contact met ons op.
Perspectief directeur Wim Wijnholds schreef onlangs ook een boek over ‘goed werkgeverschap’, genaamd ‘Op weg naar een Vitale organisatie’. Dat boek stond in januari 2023 op nr. 1 op managementboek.nl. Bestel het boek of luister naar de gratis podcast.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via 0341-438700