Wat betekent empathie hoe vergroot je empathie en waarom is het zo belangrijk op de werkvloer?
Empathie, het inlevingsvermogen, speelt een cruciale rol op de werkvloer. Maar wat is het precies en wat is het verschil met sympathie? In deze blog ontdek je wat empathie inhoudt, hoe je het kunt vergroten en wat het je oplevert.
Het belang van empathie: de kracht van inlevingsvermogen
Je herkent het vast wel; een van je medewerkers, collega’s, vrienden of familieleden zit in een lastige situatie. Je wilt er voor die persoon zijn en probeert zijn of haar gevoelens te begrijpen. Dit inlevingsvermogen noemen we ook wel empathie. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens de website Intermediair missen namelijk veel medewerkers empathie op de werkvloer. Omdat empathie een belangrijk thema op de werkvloer is, besteden we hier graag extra aandacht aan. In deze blog legt Ellen, coach binnen Perspectief, je uit wat empathie precies is, hoe je je empathisch vermogen vergroot en wat dit je oplevert.
Wat betekent empathie?
“Empathie is je inlevend en invoelend vermogen”, vertelt Ellen. “Je legt de focus volledig op een ander en verplaatst je in zijn of haar gedachten en gevoelens. Hierbij handel je vanuit verbinding.” Empathie is iets anders dan sympathie. Bij sympathie wil je een ander gelukkig zien en reageer je zonder dat je je al te veel inleeft in een ander. Je richt je meer op je eigen gevoel; jij wilt dat een ander zich gelukkig voelt. Hetzelfde geldt als je zegt: “ik begrijp hoe je je voelt.” Ook hiermee leg je de focus op jezelf; jij begrijpt. Empathie is daarom een stuk lastiger dan sympathie.
Verschil empathie en sympathie: wat is het effect van empathie?
“Als je meer empathie toont, voelen mensen zich gezien, begrepen en serieus genomen”, aldus Ellen. “Hierdoor geef je een ander de ruimte om over zijn of haar gevoelens te praten. Je gaat dieper met elkaar in gesprek en je bereikt elkaar. Ook voelen mensen zich veiliger als je empathie toont. Het is daarom extra belangrijk om hier als werkgever of leidinggevende aandacht aan te besteden. Dit leidt tot meer tevreden medewerkers en op de lange termijn tot betere resultaten. Daarnaast leidt empathie tot wederkerigheid, waardoor het onderlinge contact verbetert. Ook kunnen ervaringen worden ingezet binnen de werksituatie.”
Hoe empathie tonen? Vergroot je empathisch vermogen met deze tips
“Om te voorkomen dat je de focus op jezelf legt, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je je eigen oordeel niet meeneemt in het gesprek met een ander. Dit vereist concentratie en energie. Probeer alert te blijven. Vul geen dingen in voor een ander en zeg geen dingen die over jezelf gaan. Denk dus goed na voordat je iets zegt!” “Kijk een ander goed in de ogen aan en luister goed. Het is een stukje oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid. Wat beleeft en voelt die persoon? Door dit soort vragen te stellen, leg je de focus op een ander en geef je hem of haar de mogelijkheid om zijn of haar gevoel te uiten.” “Als mensen kunnen uitspreken wat hen bezighoudt, geeft dat bewustzijn. Wat is het effect van bepaalde gebeurtenissen en ervaringen en wat krijgen anderen daarvan mee? Maar ook: Wat kun je loslaten en wat heb je nodig om verder te kunnen? Je begrepen voelen, brengt beweging.” "Empathie mag geen aangeleerd kunstje worden" “Het is ook niet de bedoeling dat je volledig opgaat in het gevoel en de emotie van een ander. Daar is een ander niet bij gebaat. Ook voorkom je hiermee dat je je eigen grenzen overgaat. Je moet eerlijk blijven over wat je wel of niet kunt bieden. Daarnaast mag empathie nooit een ‘aangeleerd kunstje’ worden. Dat voelt een ander namelijk direct."
Wil jij je empathisch vermogen of dat van je organisatie vergroten?
Neem dan een kijkje op de website van de Dag van Empathie. De organisatoren denken graag met je mee welke activiteiten je kan organiseren om het empathisch vermogen binnen jouw organisatie te vergroten.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker