Re-integratie 2e spoor

Hoe help ik mijn zieke medewerker naar ander werk?

Heeft uw medewerker last van fysieke en/of mentale klachten waardoor er langdurende beperkingen zijn in het functioneren? Dan is er een reële kans dat hij of zij het huidige werk in de toekomst niet meer kan uitvoeren.

Het is dan ook van belang dat deze medewerker tijdig op zoek gaat naar een andere baan die aansluit bij zijn of haar mogelijkheden. Voor u als werkgever is het belangrijk uw medewerker hierin goed te begeleiden. Perspectief kan u daarbij ondersteunen door middel van een 2e spoortraject. Wat houdt dit precies in? Onze adviseur Monique vertelt het.

Begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan

"Tijdens een 2e spoortraject begeleidt een adviseur van Perspectief uw medewerker bij het vinden van een nieuwe baan", vertelt Monique Dijkema, adviseur arbeidsmobiliteit. "Dit is bijvoorbeeld nodig als een medewerker last heeft van klachten en daardoor de eigen functie niet meer (volledig) kan uitoefenen. Indien deze klachten kortdurend zijn, kijken we naar de mogelijkheden om terug te keren binnen de huidige werkgever (spoor 1). Lukt het niet om in het 1e ziektejaar binnen de huidige werkplek te re-integreren, dan moeten we kijken naar verdere opties. Dit kan bij de eigen werkgever (ook spoor 1) of bij een andere werkgever (spoor 2). Is er eerder bekend dat de medewerker niet bij de huidige werkgever kan blijven? Dan is het slim om het 2e spoortraject eerder te starten."

Samen kijken naar wat wél kan

"Zo had ik laatst contact met een vrouw van rond de 60 jaar. Zij werkte al haar hele leven lang in de ouderenzorg, maar door rugklachten kon zij de zware werkzaamheden niet meer uitvoeren. Samen hebben we gekeken naar functies die zij wél kan uitoefenen en die aansluiten bij haar jarenlange ervaring in de zorg. Uiteindelijk heeft zij een baan gevonden als welzijnsmedewerker. Door haar jarenlange ervaring weet zij precies waar de behoeftes van de doelgroep liggen. Het voordeel is ook dat zij vanuit haar bevoegdheid in de zorg haar collega’s kan ondersteunen met bijvoorbeeld het uitdelen van medicatie."

Ondersteuning in een moeilijke periode

"Voor u als werkgever zijn er meerdere redenen om een 2e spoortraject in te zetten. Als uw medewerker uitvalt, blijft het salaris doorlopen. Het is dan ook gunstig als hij of zij weer zo snel mogelijk aan het werk kan. Daarnaast is het zo dat als uw medewerker na het 2e ziektejaar nog geen baan heeft gevonden, u 12 jaar lang te maken kan hebben met kosten, ook al krijgt deze medewerker een uitkering van het UWV. Naast de kosten, speelt ook goed werkgeverschap een rol. Zo laat u aan uw medewerker zien dat u hem of haar een goede toekomst gunt."

"Het 2e spoortraject is niet alleen belangrijk voor u als werkgever, maar ook voor uw medewerker. Het voorkomt dat uw medewerker afhankelijk is van een uitkering. Zo houdt hij of zij ritme, toekomstperspectief en blijft hij of zij onderdeel van de maatschappij. Daarnaast is het ook fijn dat uw medewerker ondersteuning krijgt in een moeilijke periode, waarin het vaak lastig is om zelfstandig vorm te geven aan een nieuw toekomstperspectief."

Een passend traject (maatwerk)

"Het 2e spoortraject bestaat uit verschillende maatwerkfases. We kijken waar uw medewerker staat en wat hij of zij nodig heeft om een nieuwe baan te vinden. Er komen verschillende onderdelen aan bod, waaronder rouwverwerking. We helpen medewerkers die een lastige periode achter de rug hebben, positiever te kijken naar de toekomst. Ook is er aandacht voor het opbouwen van arbeidsritme. Zo kan het zijn dat uw medewerker eerst stage gaat lopen, vrijwilligerswerk gaat doen of een werkervaringsplek heeft."

Loopbaanoriëntatie

"Daarnaast is er ruimte voor loopbaanoriëntatie. Hierin leert uw medewerker zichzelf kennen en komt hij of zij erachter waar de interesses liggen. Ook is er aandacht voor het ontdekken van de arbeidsmarkt en het aanleren van sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Zo zetten wij onze kandidaten bij elkaar in trainingen en werkcafés, zodat zij elkaars netwerk kunnen gebruiken om te solliciteren. Ook het eigen netwerk en het netwerk van Perspectief kunnen ze inzetten. Belangrijk is wel dat uw medewerker zelf initiatief neemt."

"Ongeveer 42% van de mensen die deelneemt aan het 2e spoortraject van Perspectief, is aan het einde van de rit ook daadwerkelijk gere-integreerd."

"Het traject draagt dus zeker bij!"

Een voorbeeld uit de praktijk

"Ik sprak laatst een vrouw met burn-outklachten die werkzaam was in een administratieve functie bij een commercieel bedrijf. Door reorganisatie kwam haar functie tijdens haar ziekteperiode te vervallen. Hierdoor kon zij niet terugkeren naar haar voormalige werkplek. Samen hebben we gekeken naar hoe zij zo snel mogelijk kon terugkeren in het arbeidsritme. Vanwege haar geloofsovertuiging wilde zij graag iets bijdragen aan de maatschappij. Via het netwerk van Perspectief kwam zij terecht bij een organisatie voor ouderen met een verstandelijke beperking. Dit vond zij ontzettend leuk. Uiteindelijk heeft zij een interne opleidingsplek aangeboden gekregen en kon ze op een goede manier afscheid nemen van haar oude werkplek."

Meer dan alleen een verplichting

Kan uw medewerker door fysieke en/ of mentale klachten niet meer werken? Dan is het verstandig om snel te beginnen met het zoeken naar verdere mogelijkheden, zowel binnen als buiten uw organisatie. Ga hierover in gesprek met uw medewerker, zodat u hem of haar de kans biedt zichzelf zo breed mogelijk op te stellen. Dit biedt ook voordelen voor u als werkgever! Wij dagen u daarom graag uit om een 2e spoortraject te zien als meer dan alleen een verplichting!

Interesse?

Neem contact op met de afdeling Arbeidsmobiliteit  via  (Telefoonnummer)  of  (Email) 

Ga naar overzicht blogs