Wat is een loopbaancheck?
Doordat organisaties en functies snel veranderen, is het op de huidige arbeidsmarkt steeds meer van belang dat medewerkers actief sturing geven aan hun eigen loopbaan en regelmatig stilstaan bij of zij zich nog prettig voelen binnen hun huidige functie.
“Als medewerkers een functie hebben die te veel of te weinig uitdagend is, verliezen zij hun inzet met als mogelijk gevolg ziekte of vrijwillig ontslag”, aldus Peter Korfker, loopbaanadviseur. “Dit wilt u als werkgever natuurlijk voorkomen. Maar hoe? Een loopbaancheck van Perspectief kan hierbij helpen.”
Hoe helpt een loopbaancheck?
“Met een loopbaancheck krijgt uw medewerker ondersteuning van een loopbaancoach bij het nadenken over zijn of haar persoonlijke kwaliteiten, loopbaanwaarden en motivatie”, aldus Peter. “Ook krijgt hij of zij advies over de ontwikkelmogelijkheden gericht op een duurzaam toekomstperspectief. Zo weet hij of zij zeker of zijn of haar functie nog voldoende aansluit bij de competenties en nog voldoende plezier en uitdaging geeft.”
“Dit heeft ook voordelen voor u als werkgever. Zo is uw medewerker blijer, energieker en gemotiveerder. Dit leidt tot minder verzuim en dus minder kosten. Ook kunt u uw huidige personeel beter behouden en bent u aantrekkelijker voor werkzoekenden op de arbeidsmarkt.”
Voorbeelden: wanneer een loopbaancheck inzetten?
“Laatst mocht ik een aantal loopbaanchecks uitvoeren bij een zorginstelling die lastig aan personeel kon komen. Hij wilde graag investeren in het huidige personeel om hen te behouden. Een van de medewerkers zat goed op haar plek, maar ergerde zich aan de slechte communicatie. Hierdoor twijfelde ze om de organisatie te verlaten. Door de adviezen die ik haar tijdens de loopbaancheck gaf, is ze met haar werkgever in gesprek gegaan. Hierdoor is de communicatie verbeterd en kan zij met plezier haar werk weer uitvoeren en is haar loopbaan nu gezonder.”
“Een andere medewerker binnen de organisatie was zich aan het oriënteren op een nieuwe baan. Het leek haar leuk om iets met evenementenorganisatie te doen. De organisatie was niet op de hoogte van haar plannen. Tijdens de loopbaancheck heb ik haar het advies gegeven om hierover met haar werkgever in gesprek te gaan, omdat zij hier mogelijk bij haar huidige werkgever ook iets mee kon doen. Door dit aan te geven, heeft ze de mogelijkheid gekregen om een voorstel te schrijven voor een nieuwe functie binnen de organisatie die zij eventueel zelf kan invullen.”
Interesse in een loopbaancheck?
Vraag gratis een vrijblijvend advies over de loopbaancheck. We geven u ook graag meer informatie over onze diensten rondom loopbaanbegeleiding, zoals bijvoorbeeld een ontwikkeladviestraject of de training 'Regie over je loopbaan'. Misschien is het verhaal van Ruud en zijn succesvolle loopbaanswitch ook interessant voor u!
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker