10 gouden tips tegen werkstress
Werkstress is een steeds vaker voorkomend probleem in onze maatschappij. Uit onderzoek van TNO en het CBS blijkt dat maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last hebben van burn-out klachten. In deze tijden van snelle veranderingen en hoge eisen op de werkvloer, ligt stress op de loer. Gelukkig zijn er, volgens onze coaches, effectieve manieren om werkstress te voorkomen en te beperken. Wij hebben de 10 gouden tips verzameld om jou te helpen op weg naar een stressvrij(er) leven!
Tip 1 | Richt je op je sterke punten
Richt je op je sterke punten en gebruik die om bij te dragen aan het welzijn van anderen.
Tip 2 | Maak een lunchwandeling
Maak ruimte in je agenda om tijdens de lunchpauze buiten een wandeling te maken. Dit is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Bovendien beweeg je gelijk en ben je er even helemaal uit. Beweging zorgt voor een positief effect op je hormoonhuishouding en de zon zorgt voor broodnodige vitamines die stress verminderen.
Tip 3 | Focus op wat belangrijk voor je is
Focus op wat écht belangrijk voor je is. Als je dat kunt realiseren, kun je in elk geval tevreden zijn. Heel jammer van de rest, maar dat was toch al minder belangrijk.
Tip 4 | practising gratitude
In tijden van stress kun je in een modus terecht komen waarin je voor je gevoel alles moet bevechten of kwijtraakt. Practising gratitude (dankbaarheid beoefenen) helpt je in te zien wat je nog wel hebt en waarvoor je dankbaar mag zijn. Zo kan je dankbaar zijn voor een warme douche, een lekkere koffie en de zon die door het raam naar binnenvalt. Dit geeft een gevoel van ruimte en zorgt ervoor dat het gevoel dat je alles moet bevechten of kwijtraakt vermindert. Oefen maar eens!
Tip 5 | Neem de regie
Gun jezelf aan het begin van de dag de vraag: wat heb ik vandaag nodig om mijn werk te kunnen doen en hoe ga ik daar voor zorgen? Oftewel neem de regie in plaats van dat je de dag over je heen laat vallen.
Tip 6 | Stop energie in waar je invloed op hebt
We kunnen ons enorm druk maken over veel dingen die ons raken en die we anders zouden willen. Echter is het verspilde energie als het dingen zijn waar je zelf niet echt iets aan kan veranderen. Richt je op zaken waar je zelf wel invloed op hebt en besteed hier tijd en energie aan. Laat dingen waar je geen invloed op hebt los.
Tip 7 | Leef in het hier en nu
Leef in het ‘hier en nu’ en luister naar de signalen van je lichaam om trouw te blijven aan jezelf en om te vertragen.
Tip 8 | Heb grip op je eigen tijd
Zorg dat je regie houdt over je agenda/tijdsindeling. Als je bijvoorbeeld altijd de dag begint met je mail lezen, dan kan een ander je planning overnemen. Terwijl je je dag ook kunt beginnen met een taak die jij op je lijstje hebt staan. Dit geeft vaak een tevredener gevoel dan dat je 2 uur bezig bent geweest met het verwerken van mail. Het ervaren van grip op je eigen tijd en zelf daar keuzes in kunnen maken, helpt zeker tegen het ervaren van werkstress. Uiteraard is hoe je dit doet sterk afhankelijk van wat voor werk je doet. Maar hoe dan ook is het ervaren van keuzevrijheid en het nemen van verantwoordelijkheid daarin enorm belangrijk.
Tip 9 | Vind niet overal iets van
Niet overal iets van vinden of een mening over hebben. En, kijk minder of helemaal niet naar programma's waar het vaak over nare dingen gaat.
Tip 10 | Ga naar buiten en haal adem
Ga naar buiten! 5 tot 10 minuten buiten wandelen helpt al om stress te verlagen. Tijdens deze activiteit kun je bovendien meteen een ademhalingsoefening doen. Adem 4 tellen door de neus in en 6 tellen door de neus uit. Vaak is een minuut al genoeg om acute stress tot bedaren te brengen. Wil je de ademhalingsoefening binnen doen? Ga dan zitten en doe je ogen dicht om nog bewuster adem te halen. Ook kan een koude douche soms helpen bij stress.
Last but not least: trek op tijd aan de bel
Ervaar je al langere tijd stress en lijkt het er niet op dat dit afneemt? Bovenstaande tips zijn om acute stress en werkdrukbeleving te verminderen. Bij langdurige stress is het inzetten van coaching raadzaam om naar een gezonde balans op zoek te gaan. Blijf er niet (alleen) te lang mee lopen.
Wilt u meer weten over coaching? Neem dan contact op met Perspectief via 0341-438700.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker