Thuiswerken tijdens lockdown

Tips van onze collega's

Al meer dan een jaar zijn we genoodzaakt om thuis te werken als dit mogelijk is. Dit kan lastige situaties opleveren. Zo heb je geen collega’s om je heen, is er misschien meer afleiding en moet je thuis een werkplek inrichten.

Maar hoe zorg je er toch voor dat je ook in deze tijd zo vitaal en fit mogelijk blijft? De medewerkers van Perspectief geven je graag tips!

Hoe blijf je loopbaanFIT?

Ben je loopbaanFIT, dan ben je in staat goed inzetbaar te blijven, je te ontwikkelen en vooruit te kijken naar de toekomst.

Thuis kan het een uitdaging zijn om hier aan te voldoen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je goed inzetbaar blijft, terwijl je ook tijd moet investeren in je kinderen? Clarinda, adviseur arbeidsmobiliteit, heeft een planning gemaakt om haar tijd zo goed mogelijk te verdelen."Met behulp van deze planning schat ik in dat ik overdag zo'n vier uur mijn werk kan doen. De rest van de werkzaamheden doe ik dan ’s avonds, ‘s morgens vroeg of in het weekend als mijn kinderen niet in de buurt zijn."

Frank, verzuimconsultant, adviseert om niet te werken op de plek waar je ook tot rust komt. "Als ik overdag aan de eettafel werk, kom ik na werktijd niet tot rust. Ik zit dan in dezelfde ruimte als waar ik al de hele dag werk. Hierdoor blijf ik in de ‘werkmodus’. Door mijn werkplek te verplaatsen naar de logeer-/studeerkamer merk ik dat de woonkamer weer een plaats van rust en ontspanning is. Ook voor mijn vrouw is het nu duidelijker wanneer ik opensta voor een gesprekje; namelijk als ik koffie haal of ga lunchen."

Team verkoop binnendienst, heeft drie keer per week een koffiemomentje via Microsoft Teams. Dit zorgt niet alleen voor een korte break tijdens het werk, maar ook voor verbinding met collega’s. Een van de kernwaarden waar Perspectief voor staat. "We kletsen even vijftien minuten en gaan dan weer aan het werk", vertelt Léontine, medewerker commerciële binnendienst. "Ik vind het erg fijn dat ik mijn collega’s op deze manier toch even ‘fysiek’ spreek. Daarnaast heb ik na deze break weer genoeg motivatie gekregen om door te gaan met mijn werkzaamheden."

Is zo’n koffiemomentje voor jou niet mogelijk? Zoek dan de gezelligheid op van bijvoorbeeld je partner of kinderen. Is er verder niemand thuis? Bel dan even kort met een vriend of vriendin. 

Hoe blijf je mentaalFIT?

Met mentaalFIT bedoelen we de gezondheid van je geest. Mentaal fitte mensen zitten goed in hun vel, werken met plezier en zijn productiever. Ze zijn veerkrachtig en weten om te gaan met tegenslagen. Ze staan positief in het leven, werken efficiënt en zijn flexibel.

In veel artikelen is te lezen dat rust, reinheid en regelmaat ook nu belangrijk zijn. Vooral als je veel thuiszit, bestaat het risico dat je na een aantal dagen niet meer vooruit te branden bent. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je mentale FITheid. "Ontwikkel een ritme voor jezelf/je gezin wat voor jou/jullie werkt en hou je daar aan", adviseert communicatiemedewerker Roos. "En ja, dit vraagt enige discipline. Kom, net als anders, op tijd je bed uit, fris je op en doe de taken die je normaal ook doet. Wees creatief met de werkzaamheden die daar extra bijkomen of de ruimte die juist ontstaat. Gebruik deze overige tijd om jezelf te ontwikkelen. Lees eindelijk dat boek, doe die thuisstudie, probeer nieuwe recepten uit of speel dat instrument waar je normaal niet aan toe komt. Probeer daarnaast zo veel mogelijk positief te blijven! Wat voor mij ook werkt? Ik kijk geen nieuws meer voor het slapengaan."

Ook helpt het voor Roos om naar buiten te gaan. Dit is volgens haar niet alleen bevorderlijk voor de fysieke FITheid, maar ook voor de mentale FITheid. "Een wandeling in de buitenlucht is niet alleen goed voor de beweging, maar ook voor je geest. Mijn tip om mentaalFIT te blijven is dan ook: ga elke dag even naar buiten om je hoofd leeg te maken en je hersenen wat extra zuurstof te geven. Daar knap ik in ieder geval erg van op. Het geeft weer nieuwe energie."

Er zijn ook collega’s die zich op een andere manier bezighouden met hun mentale FITheid. Zo zijn collega’s Jolanda en Karin lid van Yoga Online. "Ik doe al jaren aan yoga", vertelt Jolanda. "Ik ben hiermee begonnen om beter ‘te leren voelen’ en meer rust in mijn hoofd en lichaam te krijgen. Daarnaast levert het meer flexibiliteit op. Nu de yogalessen niet door kunnen gaan, zoek ik online alternatieven. YouTube en Yoga online zijn voor mij ideale hulpmiddelen. En omdat er geen docent is die je kan corrigeren denk ik hierbij extra aan de instructies van mijn yoga docent, want yoga moet en mag geen pijn doen en alleen ontspanning opleveren."

Marleen, beleidsmedewerker duurzame inzetbaarheid, adviseert in je overige tijd te luisteren naar podcasts en boeken te lezen. Hierdoor kan je je gedachten even bij iets anders dan het werk zetten. "Ik werk veel efficiënter. Vergaderingen op afstand duren korter, waardoor er in mijn agenda meer ruimte is om hier tijd voor vrij te maken."

Hoe blijf je FysiekFIT?

Het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Fysiek fitte mensen hebben een lichamelijk goede conditie en zijn in staat om inspanningen langdurig vol te houden. Ze slapen goed, bewegen voldoende en eten gezond.

Doordat een lunchwandeling met je collega’s er nu niet inzit en het opentrekken van die zak chips wel heel verleidelijk is, is het lastig om je aan dit gezonde en daarmee fysiek fitte patroon te houden. Wat veel van onze collega’s doen, is dat ze tijdens de lunch een eigen wandeling maken of in de middag met hun hond of kinderen even naar buiten gaan.

Ook Elvera, helpdeskmedewerker, heeft een manier gevonden om aan voldoende beweging op een dag te komen. "Ik zet om het uur een timer en ga dan even een paar keer de trap op en af of haal koffie. Daarnaast laat ik af en toe de hond uit en maak ik een lunchwandeling."

Zoals altijd is een goede werkhouding belangrijk. Heb je geen laptopstandaard in huis? Gebruik dan een stapel boeken om je laptop op ooghoogte te zetten. Je kan ook een staande werkplek maken door de stapel met boeken wat te verhogen.

Onze collega’s delen massaal tips om thuis te sporten. Bewegen is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geest. Je maakt dan endorfine, serotonine en dopamine aan. Neurotransmitters die bewezen werken tegen angst en depressie, aldus de NOS. Collega Johan maakt hiervoor gebruik van een Youtubefilmpje"Lekker thuis jezelf in het zweet werken om je core te versterken. Ideaal, want je hebt geen hulpmiddelen nodig om deze workout te doen. Heb je nog niet genoeg aan deze workout? Dan kun je nog even doorgaan met wat squats, lunges, push-ups, verzin het maar. Ook lekker om eraan toe te voegen: tien minuutjes rustig hardlopen als warming up en of cooling down."

Natuurlijk is het belangrijk om ook in deze periode gezond te blijven eten. Neem bijvoorbeeld extra vitamine, adviseert voedingscoach Sasja Suidgeest. "Dit hoeft niet in de vorm van een supplement of bruistablet, maar voeg verse groenten of fruit toe aan je maaltijden. Deze zitten bomvol vitamine C. Met name donkergroene groenten, zoals broccoli of boerenkool bevatten veel van deze vitamines. Maar een extra sinaasappel bij de lunch doet zijn werk ook. Daarnaast is ook zonlicht belangrijk. Zonlicht zorgt voor het aanmaken van vitamine D." 

Tot slot

En dan, we kunnen nog zoveel willen, maar werkt het wel? Dat bepaal je zelf! Onze collega André, directeur van ons zusterbedrijf Camas IT pakte dat thuis als volgt aan: "Wij hebben vrijdagavond met zijn zesjes een retrospective gehouden om alle verwachtingen te managen nu we dicht op elkaar leven. Aanrader!" Aan de hand van post-its mochten ze thuis aangeven wat wel werkt en wat niet. 

We bevinden ons alweer een paar maanden in de huidige strenge lockdown en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Neem daarom de tijd om uit te zoeken uit wat bij jou/jullie past en let een beetje op elkaar.

Blijf gezond, blijf FIT!