MentaalFIT

Voldoende energie om te werken en te leven!

Door in gesprek te gaan, geef ik, Karine Korporaal, als coach mensen inzicht om bewust hun gedrag aan te passen en letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Op deze manier wil ik de mentale FITheid, maar ook fysieke FITheid binnen bedrijven bevorderen.

Als een medewerker niet goed in zijn of haar vel zit, kunnen de werk- en privésituatie hieronder lijden. Dit vind ik erg verdrietig om te zien. Ik gun namelijk iedereen voldoende energie om te werken en een lekker leven te leiden. Door middel van coaching en training kan ik hierbij helpen.

Coaching

Bij coaching krijgt een medewerker individuele begeleiding met als doel dat mensen anders leren omgaan met situaties. Hoe ik coach, verschilt per persoon. Perspectief heeft verschillende soorten coaches in dienst, zoals een re-integratie coach, jobcoach of burn-out coach. Zo kunnen we maatwerk leveren.

Ik neem de tijd voor diepgaande gesprekken om zo te doorgronden wat er nodig is om verandering in gang te zetten. Soms hoor ik hele heftige verhalen. Ik vind het fijn om te zien dat mensen mij zodanig in vertrouwen nemen dat ze dit soort dingen durven te vertellen. Deze interactie vind ik het mooiste aan mijn werk.

Als de medewerker voor de eerste keer bij mij binnenkomt, bekijk ik hoe het ervoor staat met de energie. Waar raakt de medewerker gestrest of juist ontspannen van? Vervolgens stel ik samen met de medewerker doelen op om het energielevel te verbeteren. De energiestroom is nodig om de dagelijkse activiteiten uit te voeren en om je te ontwikkelen. Daarnaast vergroot dit het gevoel van levendigheid en plezier.

Te weinig energie kan leiden tot stress en somberheid. Als je je energie op peil houdt dan kun je alle omstandigheden aan. Mensen luisteren te weinig naar zichzelf. Waarschijnlijk is slechts vijf procent van ons gedrag bewust. Overigens is deze vijf procent wel heel belangrijk. Het draait hierbij namelijk om grote levenskeuzes en keuzes voor een langere termijn.

Voorbeeld uit de praktijk

Ik sprak laatst een vrouw die het langst in dienst is bij de organisatie waar zij werkt. Mensen kwamen altijd naar haar toe met vragen, omdat zij het meeste weet. Dit kostte haar veel tijd. Samen hebben we gekeken hoe we haar taken konden aanpassen en afbakenen. Ze heeft geleerd vaker ‘nee’ te zeggen, waardoor ze nu niet iedereen meer hoeft te helpen. Hierdoor houdt ze meer tijd over voor haar eigen werkzaamheden.

Training of coaching kan er ook toe leiden dat mensen erachter komen dat ze hun baan niet meer leuk vinden. Het is voor mij soms lastig om mensen te laten beseffen dat ze keuzes moeten maken en hun werkzaamheden moeten afbakenen. Als je in een stabiele omgeving werkt, wissel je namelijk niet graag van taken of werkplek.

Regie over je energie

Coaching is niet simpel. De medewerker moet inzicht krijgen in zijn of haar eigen patroon om te begrijpen wat nodig is om aan bijvoorbeeld voldoende ontspanning en nachtrust te komen. Hiervoor moet hij/zij keuzes maken. De medewerker moet dingen laten liggen om tijd vrij te maken voor andere zaken. Het is belangrijk om ‘nee’ durven zeggen, maar dat is soms erg lastig. 

Wij kunnen medewerkers hier bijvoorbeeld bij helpen door middel van de training Regie over je Energie. De training Regie over je Energie leert medewerkers hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen, zodat ze fysiek gezond en mentaal veerkrachtig zijn. Ook leren zij hoe ze hun werk zo kunnen organiseren dat er ruimte overblijft om hun batterij op te laden.

Ondanks dat het niet altijd even makkelijk gaat, zie ik dat mensen aan het eind van een coachingstraject of training echt veranderd zijn. Ze hebben meer energie en zitten beter in hun vel. Dat is prachtig om te zien. Ik krijg soms zelfs cadeautjes van mensen, omdat zij zelf ook ontzettend blij zijn met het resultaat.

Wat kan je als werkgever doen?

Het is belangrijk dat u als werkgever ziet wanneer medewerkers klachtsignalen vertonen. Veel leidinggevenden vinden het herkennen van deze signalen lastig. Door met organisaties mee te denken en hen inzicht te geven, helpen wij hun medewerkers mentaalFIT en fysiekFIT te houden.

Door het geven van workshops aan leidinggevenden, leren wij ze om scherper te zijn op klachtsignalen. De werkgever leert dit ook bespreekbaar te maken bij de medewerker. Preventieve coaching is het mooiste. Zo voorkomt u verzuim en blijft de medewerker betrokken!

Interesse in coaching van Perspectief?

Neem dan een kijkje op deze pagina!

Wil je meer informatie? coaching