Bewegen is (nog altijd) gezond

Alles smoesjes onderuit!

Bewegen en gezond eten dragen bij aan onze algehele gezondheid en daarmee onze mentale belastbaarheid. Hoe zit het ook alweer?

Minder mentale klachten

Beweging draagt uiteraard bij aan een gezond lichaam. Maar wist je dat bewegen ook bijdraagt aan een gezonde geest? Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende bewegen minder kans hebben op mentale en psychische klachten. En als er sprake is van mentale of psychische klachten, dan herstellen mensen die regelmatig bewegen sneller dan mensen die dat niet doen. (M. ten Have e.a., 2009)

Zelfvertrouwen

Je geest voelt zich prettiger in een gezond lichaam. Het stellen en behalen van doelen geeft zelfvertrouwen. Daarnaast vertraagt regelmatig bewegen het verouderingsproces, werkt het rustgevend en is het stressverlagend.

Sporten is stom

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om de factor ‘tijd’ als smoes te gebruiken. Heb je een hekel aan sporten? Denk dan in termen van ‘bewegen’. Begin je fanatiek, maar stop je altijd weer? Maak mensen deelgenoot van je doelen. Dan heb je het gevoel dat je het samen doet. Heb je te weinig energie om te gaan sporten/bewegen? Begin dan juist! Je zult zien dat je energie toeneemt.

Beslist geen tijd!

En dan een veelgehoorde smoes. ‘Ik heb een te drukke agenda’. Met de technologie van nu is het onmogelijk dit als smoes te gebruiken. Ooit gehoord van de 7-minutes work-out? Touwtje springen? Hoolahoopen? Er zijn heel veel mogelijkheden!

De juiste brandstof

Om gezond te kunnen leven, heb je gezonde voeding nodig. Want dat is tenslotte de brandstof van je lichaam. Goed voedsel zorgt voor voldoende energie gedurende de gehele dag. Wat resulteert in een hogere belastbaarheid. En natuurlijk minder kans op ziektes. (www.voedingscentrum.nl)

Hoe staat u(w personeel) ervoor?

Wilt u ook voorkomen dat collega’s chronische klachten ontwikkelen en wilt u het denken over gezondheid stimuleren? Bekijk de informatie over het PMO of neem contact op met onze afdeling Veiligheid & Gezondheid: bel(Telefoonnummer)en vraag naar (Contactpersoon)of mail naar(Email).

Tips voor op de werkvloer:

  • Introduceer de lunchwandeling! Motiveer uw werknemers om te wandelen tijdens de lunch. Lekker frisse lucht en beweging. Kost niets!
  • Werk met stappentellers. Stel een gemeenschappelijk doel, bijvoorbeeld 'in de komende maand lopen we gezamenlijk naar Keulen en terug'. Hier zijn apps voor beschikbaar.

Schrijver: Corinne Mulder, P&O'er bij Perspectief Groep bv

Terug naar overzicht Blogs