Vakantiemodus: AAN / UIT

"Het is weer voorbij, die mooie zomer", zong Gerard Cox in 1973. Elk jaar rond deze tijd, ook al ziet de vakantie er tijdens de coronacrisis heel anders uit, zijn de meesten weer terug van hun welverdiende vrije dagen en staat de werkmodus weer aan.

We weten allemaal hoe dat voelt; de zomer is voorbij en het vakantiegevoel ebt langzaam weg. Wetenschappers spreken van het ‘fade out effect'. Het fijne vakantiegevoel is ongeveer 2 tot 4 weken houdbaar, afhankelijk van hoe goed je bent afgeschakeld tijdens je vakantie. Amanda Fieten, verzuimconsultant, gaat verder op dit verschijnsel in.

Geen haast bij het ontbijt

"Voor velen van ons, komt elk jaar weer de wens om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Zou het niet fijn zijn als je je thuis nog steeds zo relaxed voelt als op vakantie? Dat er ’s ochtends geen haast is bij het ontbijt? En dat het ’s avonds allemaal op het gemakje gaat? Net als op vakantie…

En op het werk? Als je bij de printer terugdenkt aan het strand? Of wanneer je in de rij bij de koffie alweer staat na te denken over de volgende vakantie? Hoe fijn zou het zijn om zonder stress je werkdag door te komen? Net als op vakantie…

En elk jaar in september zie je ze weer: de tips over hoe je dit vakantiegevoel kan vasthouden. Hoe je met een vakantiefoto op je bureaublad en Franse chansons in je iTunes, wat langer in die modus kan blijven. Klinkt goed!

Net zo gelukkig en ontspannen als op vakantie

Maar gaat het er wel om, dat je op je werk je vakantiegevoel vasthoudt? Is het überhaupt wel mogelijk om ‘vakantiegeluk’ aan te blijven houden, in een geheel andere setting? Want die verse pizza smaakt in Nederland toch echt heel anders. En die zelfgemaakte zomerse smoothie, geeft thuis ineens veel minder smaak dan op het strand.

Veel belangrijker is het, dat je je op het werk net zo gelukkig en ontspannen voelt als op vakantie. Verwacht niet van jezelf dat je jouw werk, dat zich in weken afwezigheid heeft opgebouwd, in enkele dagen weer weg gewerkt hebt. Focus op wat echt belangrijk is en laat liggen wat nog kan wachten tot later. Het Eisenhower-model voor Timemanagement helpt ons daarbij:

Prioriteiten stellen en onderscheid maken

Met een dergelijk model kun je zelf prioriteiten stellen en onderscheid maken tussen dingen die belangrijk zijn en taken die urgent zijn. Neem je overvolle agenda of takenlijst erbij en maak onderscheid tussen taken die als eerste moeten gebeuren, de dingen die je kunt inplannen of delegeren en misschien zijn er zelfs werkzaamheden die je helemaal niet hoeft te doen.

Breng orde en overzicht in je to-do-list en voorkom daarmee stress voor en na je vakantie. Dan kun je werken op je werk en vakantie vieren tijdens je vakantie, met evenveel geluk en ontspanning."

Houd je batterij opgeladen

Wanneer je merkt dat je ‘batterij’ niet voldoende of helemaal niet meer oplaadt, zoek op tijd de rust in je hoofd en je agenda. Lukt het je niet om dit alleen te doen? Voorkom verzuim en neem contact op met een van onze verzuimconsultants of coaches op (Telefoonnummer) .

Samen maken we beter, zomer in je bol of niet!

Naar overzicht blogs