Meer verzuim op Blue Monday?

Perspectief kijkt terug in de cijfers

De derde maandag van januari staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar, oftewel Blue Monday. Een term die de Britse psycholoog, Cliff Arnall, in 2005 bedacht. Volgens hem voelen de meeste mensen zich op deze dag treurig of neerslachtig; de feestdagen zijn voorbij, de vakantie is nog ver weg en buiten is het lang donker. Maar in hoeverre klopt dit en zien wij dit terug in de verzuimcijfers van onze klanten?

Ieder jaar besteden veel mensen aandacht aan Blue Monday. Toch blijkt deze term slechts een commerciële stunt. De term is samen met een reisbureau in het leven geroepen, zodat meer mensen een vakantie zouden boeken. Op een dag als Blue Monday doen zij dit namelijk sneller.

Geen extra verzuimmeldingen

“Blue Monday is in een korte tijd erg groot geworden”, vertelt verzuimconsultant Mirjam Rosendal. “Echter zien wij deze dag geen piek in onze verzuimmeldingen. Wel valt ieder jaar op dat het verzuim in de herfst- en wintermaanden hoger ligt dan in de lente en zomer."

"Dat het verzuim in deze periode hoger ligt, komt door het tekort aan zonlicht (vitamine D); we gaan in het donker naar ons werk, komen in het donker thuis en in de tussentijd zijn we niet of nauwelijks buiten. Hierdoor hebben veel mensen minder energie wat leidt tot een winterdip. Alleen in de decembermaand zien we uitzonderingen vanwege de feestdagen. Die periode is gezellig en ook nemen veel mensen vakantiedagen op. Maar zodra de feestdagen voorbij zijn, duurt het nog erg lang voordat het mooi weer is en we op vakantie gaan. Hierdoor is het verzuim, vooral in februari, hoog. Pas rond april neemt het aantal ziekmeldingen af. We kunnen Blue Monday daarom beter over de herfst en winter heentrekken. Ook omdat de redenen voor Blue Monday, overeenkomen met het hogere verzuim dat wij vanaf september/oktober zien."

In de grafiek hieronder vindt u de verzuimcijfers van Perspectief terug over de afgelopen drie jaar:

 

Kanttekening: Ieder jaar nemen onze verzuimcijfers, zoals in de grafiek te zien is, toe. Vooral in 2020 waren de cijfers erg hoog, met maart als uitschieter. Dit is het effect van de coronacrisis.

Blijf optimistisch

“Wilt u voorkomen dat uw medewerkers verzuimen? Vraag dan regelmatig hoe het met ze gaat en denk mee in hun behoeftes. Dit is vooral belangrijk als uw medewerkers thuiswerken vanwege de coronacrisis. Daarnaast is het belangrijk om optimistisch te blijven. Als verzuimconsultant probeer ik mijn klanten en hun medewerkers te coachen op positieve gedachten. Vindt u de donkere dagen vervelend? Probeer deze dan gezellig te maken door ’s avonds kaarsjes aan te steken. Piekert u? Doe dit dan niet te veel. Maak een half uur per dag vrij om op te schrijven waar u mee zit en probeer het daarna los te laten. Het lang piekeren is namelijk geen oplossing voor uw problemen. Ook is het belangrijk om ondanks de kou veel naar buiten te gaan, gezond te eten en goed te slapen. Dit voorkomt een winterdip!”

Wilt u meer tips en/of informatie?

Bekijk dan het filmpje van De Gezonde Werkvloer. Hierin geven verschillende bedrijven uit Harderwijk, waaronder ook Perspectief, tips om deze dag fit door te komen. 

Of lees onze blogs: 'Winterdip? WinterFit' en 'Hoe blijf je mentaal veerkrachtig?'

Ga naar Blogs