Tips voor open sollicitatie | Perspectief Groep bv

Open sollicitatiebrief schrijven

Verzamel de juiste input: bel vooraf!

Wil je een open sollicitatiebrief schrijven? Zorg dan dat je je goed voorbereidt. Is het bedrijf echt wel het bedrijf waar je wilt werken? Verzamel voordat je begint met schrijven de juiste informatie. Hoe? Bellen!

Wist je dat maar 20% van de sollicitanten van tevoren belt? Door te bellen heb je dus een voorsprong op andere sollicitanten. Je zult merken dat werkgevers het op prijs stellen wanneer je belt en goede vragen stelt.

15 tips voor het telefoongesprek

1. Ga op een rustige plek zitten, waar je niet gestoord wordt. Het liefst aan een bureau of tafel, zodat je rechtop zit. Dit bevordert je stemgebruik en je kunt gemakkelijk iets opschrijven.

2. Loop het gesprek van tevoren in gedachten door.

3. Rook en drink niet.

4. Stel jezelf duidelijk en rustig voor met voor en achternaam (probeer niet te snel te praten!).

5. Vraag de ander als eerste of hij/zij nu tijd heeft om je vragen te beantwoorden, en maak eventueel een afspraak om later terug te bellen. Houd daarbij het initiatief zoveel mogelijk in eigen hand.

6. Noteer meteen de naam van degene die je hebt gesproken en de naam van degene aan wie je de brief moet richten. Dit zijn namelijk niet altijd dezelfde mensen. Vraag naar de voorletters en de correcte spelling van de achternaam.

7. Vraag in eerste instantie of hij/zij iets meer kan vertellen over het bedrijf. Als je geluk hebt, begint hij/zij een heel verhaal te vertellen en hoef je nauwelijks vragen te stellen. Let dan op dat al je vragen aan de orde komen.

8. Zorg dat je informatie over het bedrijf, de bedrijfscultuur, de diensten en producten, de functies en de mensen die er werken verzameld.

9. Vraag door als antwoorden niet duidelijk zijn.

10. Schrijf in het kort de antwoorden op. Door de zenuwen zou je het antwoord kunnen vergeten. Onderstreep meteen die zaken die de werkgever erg belangrijk lijkt te vinden.

11. Probeer meteen een paar van je sterken punten/kwaliteiten te noemen (mits deze aansluiten natuurlijk).

12. Herhaal gemaakte afspraken aan het einde van het gesprek.

13. Als je nog steeds enthousiast bent over de vacature, kondig dan aan dat je meteen een brief zult schrijven (en doe dit ook :))

14. Bedank voor de genomen tijd en moeite.

15. Spreek de ander aan met zijn / haar naam wanneer je afscheid neemt.

Tip voor gevorderde bellers

Maak er geen "verhoor" van, probeer er een gesprekje van te maken. Korte opmerkingen van jouw kant in de trant van: “Dat sluit goed aan bij mijn ambities/competenties/mijn visie op..." o.i.d. kunnen weer leiden tot vragen van de ander en kunnen de interesse verhogen.

Open sollicitatiebrief schrijven: ja of nee?

Als het goed is heb je nu antwoord op je vragen en kun je bepalen of dit inderdaad het bedrijf is waar je wilt werken. Blijkt dat dit bedrijf niet bij je past of aansluit bij jouw ambities, dan kun je je energie beter stoppen in het solliciteren bij een bedrijf waar je wel enthousiast van wordt.

Als je wel een klik hebt, heb je nu voldoende informatie om de motivatiebrief voor jouw open sollicitatie te schrijven!

Motivatiebrief open sollicitatie

Verwerk in je sollicitatiebrief in ieder geval de volgende onderdelen:

  • wie je bent en wat je kunt
  • wat voor soort werk/functie je ambieert
  • wat je motivatie is om zo'n functie te willen
  • waarom je juist bij deze organisatie wilt werken.

Heb je een prettig telefoongesprek gehad met de werkgever? Dan is de kans groter dat hij/zij je blijft herinneren. Juist bij een open sollicitatie, omdat je niet direct op een functie solliciteert. Jouw motivatiebrief zal positiever worden bekeken dan de open sollicitaties van sollicitanten waarmee het bedrijf nog geen contact heeft gehad.

Hulp nodig bij het solliciteren? 

Kun jij wel wat hulp bij het solliciteren gebruiken? Perspectief is gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen die een vaste baan zoeken, ook als het gaat om re-integratie tweede spoor, outplacement of loopbaanadvies. Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een baan! Bel 0341-438710, mail naar info@perspectief.eu of gebruikt het contactformulier

Schrijver: Wilco Witte, adviseur arbeidsmobiliteit

Terug naar overzicht: Blogs