Opleiding Arbodeskundigen afgerond
Eind vorig jaar rondde een groep van acht collega’s succesvol de opleiding tot Arbodeskundige met elkaar af. Een bijzondere mijlpaal waar we als bedrijf enorm trots op zijn.
Waarom zijn die Arbodeskundigen zo belangrijk?
“Het grootste deel van onze tijd zijn wij kwijt aan verzuim”, aldus Guus Craanen, senior arbeid- en organisatiedeskundige en opleider. “Dit betekent dat we vooral aan het dweilen zijn met de kraan open. Het is daarom verstandiger om ons te focussen op het repareren van de kraan, oftewel preventief te werk te gaan. De visie van Perspectief is dan ook om ons steeds meer te richten op duurzame inzetbaarheid en samen te werken aan een vitaler werkend Nederland. Onze Arbodeskundigen spelen hier een belangrijke rol in door te ontdekken waarom het verzuim zo hoog is en op zoek te gaan naar de oplossing voor dit hoge verzuim. Zij focussen zich op het geven van adviezen over goede arbeidsomstandigheden, leren, groeien en ontplooien, gezondheid en vitaliteit en een professionele organisatie.”
Waarom intern de opleiding?
“We merkten dat het binnen Perspectief lastig was om goede mensen te vinden die bij ons passen”, gaat Guus verder. ”Omdat Perspectief een bijzonder bedrijf is, vinden wij dit belangrijker dan dat iemand al ervaring heeft in het vak. Wij zijn ervan overtuigd dat wij mensen alles kunnen leren. Daarom hebben we ervoor gekozen om intern Arbodeskundigen op te leiden. De collega’s kennen Perspectief en de cultuur namelijk al goed, passen bij ons bedrijf en bezitten over enorm veel talent en kennis.”
Hoe zag de opleiding eruit?
“De opleiding bestond uit theorie en praktijk”, vertelt Guus. ”We legden onder andere uit wat de wetten zijn, hoe je een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstelt en waar een periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) aan moet voldoen. Ook werden er opleidingsdagen georganiseerd die in het teken stonden van advies- en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast kregen collega’s ook opdrachten om zelf in de praktijk mee aan de slag te gaan.”
“Ik heb een aantal keer meegelopen met een veiligheidskundige die RI&E’s uitvoerde”, vertelt Esmée van der Sijde, een van de deelnemers van de opleiding. “Zo ben ik samen met een collega naar een klant geweest die deels in handen is van de Chinese staat. Wat we daar aantroffen was toch wel een aardige cultuurshock. Weinig sociale veiligheid en discriminatie jegens Westerse medewerkers. Dat leverde een interessant gesprek op met de HR-adviseur.”
Hoe nu verder?
“De collega’s mogen onder andere zelf RI&E’s en PAGO’s uitvoeren en advies geven over arbeidsomstandigheden", vertelt Guus. “Ze moeten de onderzoeken nog wel laten toetsen door een van onze Arbokerndeskundigen. Dit zijn de gecertificeerde bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen of hogere veiligheidskundigen. Zelf hebben ze dus nog geen certificatie. Hiervoor moeten ze nog verder opgeleid worden. Ook is het de bedoeling dat ze een eigen scope kiezen; oftewel een richting die ze op willen. Zo zijn er collega’s die richting arbeidshygiëne gaan, richting arbeids- en organisatiekunde en richting veiligheidskunde.”
“Ik kijk positief terug op de afgelopen maanden", aldus Esmée. "Ik vind het mooi om te zien dat iedereen die begonnen is aan de opleiding het opleidingstraject goed doorlopen heeft en dat er binnen Perspectief goed is nagedacht over hoe zij ons allemaal een plek kunnen bieden. Het is natuurlijk ook erg bijzonder dat Perspectief dit zelf aanbiedt en uitvoert. Nu is het de bedoeling dat we meters gaan maken en onszelf verder gaan ontwikkelen in het vak. Zelf heb ik gekozen voor de scope adviseur Arbeid & Organisatie.”