Werkgeluk

Heb je invloed op het werkgeluk van je medewerkers?

“Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven.”

De oprichters van Happy Office geloven dan ook dat werkgeluk hoog op de agenda van organisaties moet staan. En om dat onder de aandacht te brengen, hebben zij de laatste week van september uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk.

Werkgeluk bij het Vitaalste Bedrijf

Als Vitaalste Bedrijf van Nederland staat het ‘werkgeluk’ van onze medewerkers altijd al hoog in het vaandel. Door de jaren heen hebben we hier steeds meer over geleerd. In het kader van de 'Week van het Werkgeluk' hebben we een van onze coaches en een aantal medewerkers geïnterviewd over werkgeluk. Want, wat betekent werkgeluk, waarom is het zo ‘hot’ en heb je als werkgever invloed op het werkgeluk van je medewerkers?

“Ik heb een hele leuke, afwisselende functie. De werksfeer is goed en samen met het team bereiken we mooie resultaten. Dat maakt dat ik elke dag met een voldaan gevoel naar huis ga.” Stephanie, medewerker Planning & Secretariaat

Werkgeluk kun je niet sturen

Dr. Ir. Carine Coehoorn, coach, over werkgeluk: “Werkgeluk is heel belangrijk. Als mensen gelukkig zijn, zijn ze productief, coöperatief en creatief. Het punt is echter dat je niet op werkgeluk kunt sturen. Geluk is namelijk altijd een bijproduct van andere zaken.” Gelukkig kun je op die ‘andere zaken’ wel sturen en dat is interessant. Want, wat maakt dat medewerkers gelukkig zijn?

Daarmee komen we meteen op het eerste punt, misschien wel het vertrekpunt als het gaat om werkgeluk: “Ga na waar je medewerkers gelukkig van worden.” En nee, dat is dus niet voor iedereen hetzelfde. “Waar de een gelukkig wordt van een pingpongtafel voor een korte break, geniet de ander van een uitgebreide kantine en weer een andere van een wandeling en een meegebrachte boterham.” En toch zijn we hiermee nog niet bij de kern.

“Mijn waarden sluiten aan bij de waarden van Perspectief, dat maakt dat ik helemaal mezelf kan zijn. Ik kan doen waar ik goed in ben en krijg ruimte voor ontwikkeling. We staan als Perspectief echt ergens voor.” Sladjana, verzuimconsultant

Zorg ervoor dat het werk zinvol is

Als mensen willen we iets toevoegen, ertoe doen. Zorg er dus voor dat het werk zinvol is. Hier kun je als werkgever voor zorgen. “Laat je medewerkers weten dat je hen waardeert. Dit gaat dikwijls gemakkelijker bij hoogopgeleiden. Hun functies zijn zichtbaar, zij innoveren en zitten aan ‘de grote tafel’. Maar laat ook (juist!) de lager opgeleide collega’s weten dat hun werk belangrijk is. Er wordt wellicht eerder op neergekeken, maar hun werk is eveneens van grote waarde. Spreek dat uit. Van een compliment is nooit iemand slechter geworden. Zo sprak ik eens een hoteleigenaar die een personeelsuitje had georganiseerd, waar de kamermeisjes niet voor waren uitgenodigd. Mijns inziens een gemiste kans…”

“Als Veiligheidskundige kun je van betekenis zijn voor een ander en het verschil maken. Het bijdragen aan een stevige basis voor een veilige en gezonde bedrijfsvoering zorgt er voor dat ik voldoening uit mijn werk haal.” Tolga, hogere veiligheidskundige

Faciliteer

En nog, je werk kan zinvol zijn, je voelt je gewaardeerd, er worden leuke activiteiten georganiseerd en toch voel je je ongelukkig. Hoe kan dat? “Geluk zit hem nooit in luxe,” legt Carine uit. “Luxe is een kers op de taart. Dat is leuk en maakt enthousiast, maar als je laptop niet werkt, het internet is traag of je krijgt nekklachten door een verkeerd afgestelde werkplek, dan blijft er weinig werkplezier over. De basis moet goed zijn. De basis is de FIT met je functie, de juiste faciliteiten om je werk goed te kunnen doen en je erkent/gewaardeerd weten. Als je dat als werkgever goed regelt heb je volgens mij 80% van het werkgeluk van je medewerkers te pakken.”

“Onze vestigingen zien er tiptop uit met goed meubilair en er is veel aandacht voor een fitte organisatie. Zo is er  wekelijks een bootcamp. Lekker afzien in de buitenlucht en je collega’s op een andere manier leren kennen.” Jeroen, account- en salesmanager

Zorg er dus voor dat je mensen in staat zijn om hun werk goed te doen en zorg voor waardering/erkenning voor hun bijdrage. Alles wat je daaraan toevoegt kan het werkgeluk vergroten. En dan komen we terug bij waar we mee begonnen, daarvoor zal je goed moeten luisteren naar je medewerkers.

Ga naar blogs