Sneller herstel door werkervaringsplek

Ook u kunt een bijdrage leveren

Medewerkers die uitvallen vanwege mentale of fysieke klachten, kunnen vaak niet meteen terugkeren in hun huidige functie. In tweede spoortrajecten zien wij regelmatig kandidaten die daarom tijdens hun herstel zoeken naar een tijdelijke werkplek om weer arbeidsritme op de bouwen of om nieuwe werkervaring op te doen.

Ook Joke, oud adviseur Arbeidsmobiliteit bij Perspectief, herstelde met behulp van zo’n werkervaringsplek. Zij vertelt over haar ervaring en legt uit hoe ook u een steentje kan bijdragen.

"Ik kon niet meer"

“Moe, uitgeblust, op. Ik kon niet meer. Mijn hoofd zat vol en mijn lichaam gaf aan dat het genoeg was. Ik had een burn-out en kon niet meer werken. Ik raakte door het thuiszitten steeds verder verwijderd van mijn werk; ik miste het gevoel van zingeving en de sociale interactie. Al snel wist ik dat ik weer aan de slag wilde. Maar hoe? In mijn eigen werk droeg ik een grote verantwoordelijkheid, gaf ik leiding en maakte ik zwaarwegende keuzes. Dat ging niet meer. Ik moest op zoek naar iets anders.”

Een werkervaringsplek maakt beter

“Gelukkig ontmoette ik de juiste persoon. Hij begeleidde intern andere medewerkers die hij ook hielp aan een andere werkplek binnen de organisatie. Hij begreep mij en hielp mij op weg. Ik werkte bij een grote organisatie met verschillende werkzaamheden. Hierdoor was er genoeg te doen. Om mijn arbeidsritme weer op te bouwen, bood hij mij een werkervaringsplek aan. Ik mocht op pad met een meetwiel om de afstanden tussen perrons en objecten op te meten. Dit deed ik zes uur per week en bepaalde zelf wanneer. Ze waren blij met mijn hulp aangezien ze zelf nooit toekwamen aan dit werk.”

“Na een paar weken was ik toe aan meer uitdaging. Ik ging aan de slag op een afdeling waar ze extra handen nodig hadden. Ik begon met administratieve taken en merkte al snel dat ik steeds meer uitdagendere klussen kon oppakken. Volgens het opbouwschema mocht ik mijn uren uitbreiden. Dit opbouwschema was belangrijk om mijn grenzen te bewaken en mijn balans tussen werk en privé te behouden. Ik merkte dat mijn belastbaarheid aanzienlijk vergrootte. Na een paar maanden was ik toe aan meer menselijk contact en mocht ik veldonderzoek doen onder de gebruikers van een nieuwe app. Hiermee leverde ik waardevolle input aan het scrumteam. Opnieuw leerde ik hoe het was om nieuwe mensen te ontmoeten, hen te spreken, verbinding te maken en te adviseren. Ik vond daarmee mezelf terug. Ik kon eindelijk weer volledig aan het werk; met meer zelfinzicht dan ooit en klaar voor een nieuwe baan!”

Medewerkers ontdekken door te doen

“De ervaring van toen gebruikte ik in mijn werk als adviseur Arbeidsmobiliteit. Hierin begeleidde ik, door middel van een tweede spoortraject, kandidaten die om diverse redenen zijn uitgevallen en niet kunnen terugkeren in hun huidige functie. Samen zochten we naar nieuwe kansen. Vaak is een kandidaat voor de ene functie arbeidsongeschikt, maar voor andere functie juist arbeidsgeschikt! Neem mijn voorbeeld; van procesleider/teammanager werd ik adviseur Arbeidsmobiliteit. Maar denk ook aan een ervaren chauffeur, die vanwege fysieke klachten niet meer kan rijden, maar wel goed als planner functioneert. Daarnaast kan het ook zijn dat een docent goed past binnen de zorg of dat een helpdesk medewerker beter op zijn plek zit binnen de ICT. Door te doen, ontdekken zij! Een werkervaringsplek is daarom een ideale uitkomst.”

Kunt u een extra handje gebruiken?

Heeft u en klus waar u niet aan toe komt of kunt u tijdelijk (kosteloos) extra hulp gebruiken binnen uw organisatie? Perspectief is altijd op zoek naar werkervaringsplekken voor onze kandidaten; voor tijdelijk, maar misschien blijkt het wel een match voor de lange termijn! Bent u benieuwd naar onze gemotiveerde kandidaten of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons op via (Telefoonnummer) of vul ons contactformulier in.

Ga naar Blogs