MentaalFIT

Hoe blijf je mentaal veerkrachtig tijdens de coronacrisis?

De coronacrisis heeft inmiddels al meer dan een jaar impact op ons land. Waar het vorig jaar zomer nog zo goed leek te gaan, zitten we nu weer in een strenge lockdown. Het effect op de mentale gezondheid lijkt sterker dan eerder, omdat we niet weten wanneer de crisis ten einde komt.

Steeds meer mensen ervaren hierdoor gevoelens van eenzaamheid, moedeloosheid en ongeduld. Martine en Ellen, coaches binnen Perspectief, geven daarom tips hoe je in deze ingewikkelde periode je mentale veerkracht kunt vergroten en bewaren.

Ongeduld

“De lockdown in maart vorig jaar kwam onverwacht”, vertelt Ellen. “Daardoor moesten mensen snel schakelen. Het sociale leven kwam tot stilstand: scholen gingen dicht, mensen moesten thuiswerken en alle activiteiten werden afgelast. Ook was er onduidelijkheid over het ziektebeeld en hoe we ons daartoe moesten verhouden. Inmiddels zijn we een jaar verder. De crisis is nog steeds niet ten einde en dat leidt tot ongeduld.” 

Overdrive

“Een veel voorkomend probleem tijdens deze crisis is dat mensen in een soort overdrive zitten. Ze willen aan veel verwachtingen voldoen waardoor mensen extra prestaties moeten leveren. En omdat we de activiteiten die ons helpen te ontspannen en daarmee onze balans te bewaren, niet of nauwelijks kunnen uitvoeren, ontbreekt het aan compensatie.” Volgens Martine is het daarom belangrijk dat mensen zelf leren aanvoelen of aangeven wat zij nodig hebben om de mentale veerkracht te vergroten of bewaren."

“Dat je momenteel niet op hetzelfde niveau presteert, is begrijpelijk. Het is daarom belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je in het kader van mentale veerkracht nodig hebt. Probeer de lat lager te leggen, luister naar jezelf en maak keuzes. Wees alert op wat je nodig hebt om te ontspannen. Bespreek deze keuzes met anderen, zoals je partner, vrienden of werkgever. Bespreek bijvoorbeeld met je vrienden waar jouw problemen zitten en hoe je deze kunt oplossen. Lukt het halen van bepaalde deadlines je niet? Overleg dan bijvoorbeeld met je werkgever of uitstel mogelijk is.”

Tips om mentaal veerkrachtig te blijven tijdens de coronacrisis

Volgens Martine gaat iedereen verschillend om met de coronacrisis. “Mentaal veerkrachtige mensen zijn optimistischer en richten zich op hoe ze de huidige situatie kunnen verbeteren. Zij zoeken naar oplossingen en maken bijvoorbeeld van hun woonkamer een leuke en gezellige plek. Mensen die minder mentaal veerkrachtig zijn, hebben minder energie en zitten minder lekker in hun vel. Ze hebben de neiging de situatie minder positief te bekijken, wat tot angst kan leiden.”

Focus op wat je wél kan beïnvloeden

“Aangezien we niet weten wanneer de crisis ophoudt, lijkt de mentale impact steeds groter te worden”, aldus Martine en Ellen. “Het is goed om te weten dat je niet de enige bent met negatieve gevoelens. Om te voorkomen dat dit negatieve gevoel je overspoelt, kan het helpen om je vooral te richten op de dingen die je wel kan beïnvloeden. Zo kun je het vaccinatieproces niet beïnvloeden, maar de inrichting van je huis wel. Helpt dit niet? Ga dan eens naar buiten voor een wandeling en probeer je volledig te focussen op de omgeving. Dit helpt tegen het piekeren.”

“We horen mensen om ons heen veelal zeggen dat we niets meer kunnen doen. Maar dat is niet per se waar. Denk maar eens na over hoe je toch dingen kunt doen die je leuk vindt. Zo hoorde ik van de week iemand vertellen dat ze, in plaats van de echte marathon, de virtuele marathon van Rotterdam heeft gelopen.”

Neem bewust regie

“In onze coaching stimuleren we mensen altijd bewust de regie te nemen door bronnen van rust en ontspanning in te zetten”, vertellen Martine en Ellen. “Juist in deze tijd is dat ontzettend belangrijk. Ontdek je bronnen van rust en ontspanning en benut deze zo optimaal mogelijk. Houd je van uit eten gaan? Bestel dan iets lekkers en zorg voor een mooi gedekte tafel. Zo heb je toch nog een beetje het gevoel alsof je in een restaurant zit te eten. Geniet je van het afspreken met een vriend of vriendin? Combineer dit dan met een wandeling op het strand of in het bos.”

“Gebruik deze coronacrisis als een periode van bezinning. Spreek uit wat belangrijk voor je is in je relatie of werk. Wat is leuk aan de ander? En wat waardeer je zo? Of creëer een eigen corona ondersteuningsteam, zoals Tony Crabbe dit benoemt in zijn boek ‘Een nieuw begin’. Zoek mensen die voldoen aan jouw praktische en emotionele behoeftes. Mensen die je helpen bij het vinden van positiviteit, goed advies kunnen geven en waarmee je enorm kunt lachen.”

Accepteer de situatie zoals die is

“Leg de lat vooral niet te hoog voor jezelf en accepteer de situatie zoals die is. Neem tijdens je werkdagen regelmatige een pauze. Ga naar het bos en geniet van de prachtige herfstkleuren. Of plan vaste koffiemomentjes met collega’s en vraag ondersteuning van je leidinggevende.”

“Een leidinggevende kan een praktische rol spelen in de mentale ondersteuning van medewerkers. Tijdens coaching adviseren we leidinggevenden dan ook om frequent met hun medewerkers in gesprek te gaan. Het is belangrijk om te weten of het goed met ze gaat en waar hun behoeftes liggen. Daarmee stimuleren we leidinggevenden vooral om zich te richten op het veerkrachtig houden van de medewerkers, zodat zij hun werk ook op de lange termijn kunnen blijven uitvoeren.”

Online coaching tijdens corona

Zijn deze tips niet voldoende en is er behoefte aan persoonlijke begeleiding tijdens de coronacrisis? Perspectief biedt online coaching (herstelgesprek) aan waarin een medewerker persoonlijke begeleiding krijgt tijdens deze periode.

Daarnaast bieden wij momenteel ook andere diensten, zoals budgetcoaching en coaching voor leidinggevenden online aan. Is er behoefte aan online coaching? Stuur een e-mail naar verkoopbinnendienst@perspectief.eu of bel met (Telefoonnummer).

Terug naar overzicht blogs