FIT-kalender voor het personeel

Op een originele manier bezig zijn met vitaliteit

Hoe geef je vitaliteit vorm binnen je organisatie zonder dat je met een vingertje wijst? In de afgelopen jaren heeft Perspectief een vitaliteitsprogramma ontwikkeld, wat nu al een aantal jaren intern draait. Klinkt leuk, maar hoe krijg je je personeel hier in mee? Een van de dingen die wij doen, is het programma inzichtelijk maken middels een kalender. Hoe we dat doen delen we graag met je!

1. Stel een projectteam/verantwoordelijke aan

Binnen Perspectief hebben we een projectteam dat zich bezig houdt met de inhoud van ons PerspectieFIT-programma. Wij noemen het PerspectieFIT, maar je kunt Perspectief natuurlijk vervangen door je eigen bedrijfsnaam of een andere naam bedenken. In het projectteam zitten de manager P&O, een adviseur Duurzame inzetbaarheid en twee communicatiemedewerkers (een tekstschrijver/social media-expert en een projectmanager).

Bij Perspectief werken zo'n 350 medewerkers, daarom is dit projectteam relatief groot. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat binnen jouw onderneming de communicatiemedewerker of een P&O medewerker dit oppakt. Het is dan wel goed om het gemaakte plan aan de directie of P&O manager voor te leggen. Met hun steun is de kans op slagen binnen de organisatie groter.

2. Bepaal het programma voor de komende periode

Een keer per kwartaal steekt het PerspectieFIT-team de koppen bij elkaar om de richting van het komende kwartaal te bepalen. Waar willen we de aandacht op vestigen? Wat speelt er intern? Waar is behoefte aan en wat willen we bereiken? Aan de hand van bestaande initiatieven wordt eerst gekeken of we kunnen aanhaken. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Bestaande initiatieven

Voor bestaande initiatieven rondom vitaliteit kijken wij op de Issuekalender. Deze initiatieven zijn landelijk. Vaak zie je dat gemeenten regionale acties organiseren op het gebied van beweging of voeding. Zo heb je in Harderwijk (waar ons hoofdkantoor gevestigd is) GA Harderwijk. We kijken ook altijd welke acties/evenementen zij op de planning hebben staan.

Eigen activiteiten

Tot slot vullen we de kalender aan met eigen activiteiten, zoals (online) personeelsbijeenkomsten (denk aan een eindejaars- en/of nieuwjaarsbijeenkomst), themadagen, workshops en webinars.

Praktische uitwerking

Na een aantal jaren elk kwartaal een plan en poster te hebben gemaakt, zijn wij overgestapt naar een kalender voor het hele jaar. We steken nog wel regelmatig de koppen bij elkaar om de thema's praktisch uit te werken en te reflecteren. Wanneer een thema op de kalender 'aan de beurt is' worden onze collega's via ons intranet op de hoogte gebracht van hoe zij kunnen aanhaken.  

3. Bedenk hoe je de thema's onder de aandacht gaat brengen

Hoe geef je nu invulling aan een thema? Dat is natuurlijk aan jullie zelf! Maar we geven graag een aantal voorbeelden van wat wij hebben gedaan.

 • We begonnen ooit met een plankingchallenge, elke maandagochtend om 9:00 uur. Elke week kwam er extra tijd bij en we eindigden na een aantal weken met een spannende finale.
 • Onze coaches gaven via een (zelf opgenomen) filmpje hun gouden tip om werkstress te voorkomen (Week van de Werkstress).
 • Collega's vertelden waarom zij werkgelukkig zijn (Week van het Werkgeluk). We maakten een leuke afbeelding met een foto van de betreffende collega en een quote. Deze deelden we op ons intranet en op social media.
 • Collega's werden uitgedaagd om een week water te drinken en geen andere dranken (#7dagenwaterchallenge).
 • Alle collega's kregen een springtouw en een springtouwchallenge die we met elkaar deden, ter aanmoediging om in beweging te blijven.
 • We hebben een 30 dagen challenge gemaakt (in de vorm van een setje kaarten) om collega's aan te moedigen om ook in de zomermaanden actief/FIT te blijven.
 • We schreven een blog - samen met een collega die naast receptioniste ook voedingsdeskundige is - met gezonde lunchrecepten voor op het werk en thuis (Dag van de gezonde schoolkantine, daar hebben wij 'kantine' van gemaakt ;))
 • Een collega deelde een week lang vegetarische gerechten via stories op instagram (Week zonder Vlees)
 • Al meerdere keren deden we mee aan een bedrijvenloop met een groep collega's. Dit jaar doen we mee aan de (coronaproof) Hartstocht van de Hartstichting.
 • Vorig jaar liepen we bovendien een maand lang Ommetjes met behulp van de 'Ommetje app' (van de Hersenstichting). Ook hier kwam een winnaar uit, die er met de eer vandoor ging.
 • En ga zo maar door...

Zeker als je met elkaar spart en collega's mee laat denken komen er veel leuke ideeën naar voren. Zo kwam onlangs een nieuw gestarte collega, die van ons FIT-programma hoorde, met het idee om een vitaliteitsBINGOkaart te maken voor het personeel. Dit idee zijn we nu aan het uitwerken voor aankomende zomer.

4. Publiceer de kalender op een opvallende plek

Na het bepalen van de inhoud van de kalender, laten we deze mooi opmaken door onze vormgever. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag! 

Wij delen de kalender op ons intranet, maar hangen hem ook fysiek in de pantry's naast het koffiezetapparaat op onze (regio)kantoren. In eerste instantie deden we alleen dat laatste, maar omdat we nu vanwege corona hoofdzakelijk vanuit huis werken delen we hem ook online. Als jouw bedrijf een kantine heeft met een memobord, is dat natuurlijk een ideale plek. Kies in ieder geval een plek (online of offline) die de aandacht trekt.

Extra attent

Als je kiest voor een jaarkalender is het ook leuk om hem aan het begin van het jaar naar je personeel op te sturen. Een leuke attentie per post en dan kan men hem zelf (thuis) ophangen. 

5. Zelf aan de slag!

Ook enthousiast geworden? Download hier een voorbeeld van onze FIT-kalender en ga aan de slag.  Vergeet niet om als werkgever/leidinggevende/vitaliteitsmanager zelf het goede voorbeeld te geven. Neem dus vooral deel aan de challenges, activiteiten, etc. Wij merken dat het animo groter is als onze directie zelf ook aanhaakt!

Ga naar blogs