Hoe voorkom ik verzuim door financiële stress?

Vier op de vijf werkgevers hebben te maken met medewerkers die financiële problemen hebben. Zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW. Dit kan van grote invloed zijn op het werk en leiden tot verzuim door financiële stress. Gemiddeld kost een medewerker met schulden zo’n €13.000,- per jaar. Het is daarom belangrijk dat u hierover met uw medewerkers in gesprek gaat.

Dat momenteel zoveel medewerkers kampen met financiële problemen is volgens Danielle Geel, budgetcoach bij Perspectief, goed te verklaren. “Vroeger zagen we dat vooral de mensen met een bijstandsuitkering of die leven rond het bestaansminimum financiële problemen hadden. Nu zie je dat er door de stijgende inflatie ook financiële problemen ontstaan bij de middeninkomens, waardoor ook een deel van deze groep minder goed rondkomt en kampt met financiële stress.”

Wat is financiële stress?

“Je hebt financiële stress als je financieel niet meer rondkomt, rekeningen niet meer kunt betalen en continu op zoek bent naar oplossingen hiervoor. Je kunt alleen nog maar denken aan zaken die te maken hebben met je financiën.”

Wat voor invloed heeft financiële stress?

“Het bijvoorbeeld bellen of mailen met schuldeisers, het niet meer open durven maken van de post of zelfs de angst voor de deurwaarder zorgt ervoor dat medewerkers met financiële problemen minder goed in staat zijn om prioriteiten te stellen. Hierdoor komt de gezondheid niet meer op de eerste plaats en ontstaan er gezondheidsproblemen. Denk aan verlies van energie, hoofdpijn, slapeloosheid, concentratievermindering, een korter lontje en stress. Ook kunnen zij niet meer lange termijn denken, omdat zij alleen nog maar handelen op de korte termijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen met financiële zorgen zich hierdoor zeven dagen per jaar extra of vaker ziek melden bovenop het gemiddelde verzuim.” 

“Ook heeft financiële stress invloed op het werk. Als uw medewerkers zich niet meer kunnen concentreren, gaan zij fouten maken. Ook blijven werkzaamheden langer liggen, omdat uw medewerkers mogelijk lastiger prioriteiten kunnen stellen. Hierdoor ontstaat productieverlies en kunnen klanten ontevreden worden doordat er fouten gemaakt worden.”

“Ik heb weleens medewerkers gesproken die een groot deel van hun werkdag kwijt waren aan het bellen met schuldeisers. Dit kostte hen zoveel energie dat zij het simpelweg niet meer konden opbrengen om te werken.”

Hoe weet u of uw medewerker last heeft van financiële stress?

“Er zijn verschillende signalen van financiële stress die u als werkgever kunt herkennen. Denk aan een aanvraag voor loonbeslag, het doormaken van een life event, zoals een echtscheiding, een partner die wordt ontslagen, inkomensverlies tijdens ziekte of extra willen werken. Als uw medewerker minder geconcentreerd aan het werk is, veel privé belt en minder productie levert dan dat u gewend bent, kan dit ook een signaal zijn.”

Wat kunt u doen om verzuim door financiële stress te voorkomen?

“Het is vooral belangrijk dat u de signalen leert herkennen. Daarna is het belangrijk om hierover met uw medewerkers in gesprek te gaan. Doe dit op een veilige en anonieme manier, zodat uw medewerkers zich vrij en veilig voelen om erover te praten. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld omdat de band met uw medewerker (nog) niet goed genoeg is, dan kunt u een vertrouwenspersoon inschakelen. Lukt het ook niet met hulp van een vertrouwenspersoon, dan kunt u uw medewerker adviseren om preventief met de verzuimconsultant of bedrijfsarts in gesprek te gaan.”

“Belangrijk is ook dat u goed communiceert over hulp die u als werkgever aanbiedt. Bijvoorbeeld op het intranet of in de personeelsgids. Een hulpmiddel is bijvoorbeeld het aanbieden van een budgetcoach.”

Budgetcoaching door Perspectief

Perspectief biedt de mogelijkheid om een budgetcoach in te zetten. Wilt u hier meer informatie over? Klik hier.

Wij kunnen met u de afspraak maken dat uw medewerkers rechtstreeks contact met ons kunnen opnemen. Wij beoordelen dan de hulpvraag en geven gericht advies. Dit kan uiteraard anoniem, wat het laagdrempelig maakt voor uw medewerkers. 

Meer informatie over dit thema?

Neem dan contact op met Perspectief via (Telefoonnummer)of budgetcoaching@perspectief.eu.

Meer informatie over budgetcoaching? Klik hier