Moet ik mijn medewerkers vaccineren tegen het griepvirus?

De feiten en fabels over het griepvaccin

Jaarlijks krijgt twee tot drie procent van de Nederlanders griep. Als werkgever kunt u het risico op griep binnen uw organisatie verkleinen door het griepvaccin aan te bieden aan uw medewerkers.

De griepvaccinatie is het best beschikbare preventiemiddel. Het vermindert de kans op griep met veertig tot vijftig procent en mochten mensen toch griep krijgen, dan is dit vaak minder heftig en herstellen zij sneller. Perspectief biedt de gelegenheid om het griepvaccin toe te dienen aan uw medewerkers. Twijfelt u hierover? Bedrijfsarts Jan vertelt de feiten en fabels over het griepvaccin en beantwoordt de veelgestelde vragen, zodat u een weloverwogen keuze kan maken.

Waar beschermt het griepvaccin tegen?

“De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Influenza begint vaak heel plotseling met koude rillingen, hoofdpijn, hevige spierpijn, keelpijn, droge hoest en (hoge) koorts. Deze fase kan drie tot vijf dagen duren. Het virus beschadigt het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor andere ziektekiemen vrije doortocht krijgen naar het longweefsel. Dit kan leiden tot een longontsteking. Na een paar dagen herstellen mensen over het algemeen weer vanzelf, waarna ze na twee tot drie weken (wanneer er géén complicaties optreden) volledig hersteld zijn.”

Waarom zou ik mijn medewerkers wel of niet laten vaccineren?

“Als u ervoor kiest om uw medewerkers te laten vaccineren, zorgt u ervoor dat zij beschermd zijn en het virus niet kunnen overdragen. Het influenzavirus is één tot twee dagen voordat mensen klachten ervaren besmettelijk. Het griepvaccin is daarom vooral interessant voor medewerkers in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Zij komen veel in contact met mensen en hebben een grotere kans om influenza op te lopen of anderen, zoals hun naasten, ermee te besmetten.”

“Het aanbieden van de griepvaccinatie is een teken van goed werkgeverschap. U laat zien dat u ervoor zorgt dat zo min mogelijk mensen ziek worden en dat u de gezondheid van uw medewerkers belangrijk vindt. Daarnaast vermindert het verzuim, waardoor u kosten bespaart en geen vervanging hoeft te regelen. Hierdoor belast u de andere medewerkers minder.”

“Ondanks dat er vele voordelen aan het griepvaccin lijken te zitten, is het precieze effect van het griepvaccin niet bekend. Daarom kiezen veel werkgevers er alsnog voor om hun medewerkers niet te laten vaccineren. Zij vinden dit zonde van hun geld.”

Misstanden over het griepvaccin

“Er zijn veel misverstanden over het griepvaccin. Zo denken sommige mensen dat ze juist griep krijgen van het vaccin. Dat is niet mogelijk. Het vaccin bevat namelijk geen compleet virus, maar slechts onderdelen ervan. Deze zorgen ervoor dat het afweersysteem aan de slag gaat en de medewerkers tegen het virus beschermd worden. Het kan dat medewerkers zich niet helemaal fit voelen na de prik, maar dat betekent juist dat de afweer geactiveerd is.”

“Daarnaast denken sommige mensen dat het vaccin nare bijwerken heeft. Dit is slechts zelden zo. Mochten er wel bijwerkingen optreden dan zijn deze mild, zo blijkt uit onderzoek van Lareb. De griepprik kan de eerste dag wat lokale pijn, roodheid en dikte van de arm veroorzaken. Dit gaat na één tot twee dagen vanzelf over.”

Het griepvaccin en corona

“We moeten rekening houden met de blijvende aanwezigheid van het coronavirus. Met dat in uw achterhoofd is er nog meer reden om uw medewerkers een griepvaccinatie aan te bieden. Griepklachten lijken immers op corona en dat kan leiden tot onnodige quarantaine en wachttijd. Een griepvaccinatie verkleint ook deze factor. Belangrijk is wel dat u weet dat het griepvaccin niet werkt tegen het coronavirus.”

“Voor het coronavirus moet u een speciaal coronavaccin toegediend krijgen. Of het coronavaccin samen gaat met het griepvaccin is niet onderzocht, maar de kans is zeer onwaarschijnlijk dat hier risico’s aan verbonden zitten. We geven namelijk vaker meerdere vaccins tegelijk, bijvoorbeeld bij kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma of als mensen naar het buitenland gaan.”

Hoe helpt Perspectief mij met de griepvaccinatie?

Perspectief biedt u de gelegenheid om uw medewerkers te laten vaccineren. Kiest u ervoor om de griepvaccinatie aan te bieden, dan kunt u deze tot 16 april 2021 bij Perspectief aanvragen. Wij bestellen het juiste aantal vaccins en maken een afspraak om deze bij uw medewerkers toe te dienen. Dit kan op een van onze eigen locaties, maar dit kan ook bij u op locatie.

Voorafgaand aan het vaccineren, vullen de medewerkers die de griepvaccinatie willen een vragenlijst in om te kijken of er contra-indicaties zijn, zoals allergieën. In dit geval mag de medewerker niet geprikt worden. Bij enige twijfel overleggen wij altijd met een arts.

Omdat het griepvirus zich muteert, moeten uw medewerkers ieder jaar opnieuw gevaccineerd worden.

Wilt u meer informatie of het griepvaccin aanvragen?

Mail dan voor 16 april naar griepvaccinatie@perspectief.eu of bel naar (Telefoonnummer) en vraag naar Lotte Veen.