werken bij extreme hitte

Veilig werken in de zon

Werken bij hoge temperaturen...

De zomer is in volle gang en dat is te merken ook! Het is tropisch warm en de zon laat zich van zijn beste kant zien. Het is uitkijken geblazen dat je niet verbrandt wanneer je heerlijk van het zonnetje geniet. 

Maar wat als je ‘gewoon’ moet werken met deze hoge temperaturen? En, wat kunt u als werkgever voor uw medewerkers betekenen bij extreme hitte? 

Wat gebeurt er als je verbrandt?

Onder invloed van de zon maakt je huid pigment aan en wordt deze wat dikker. Dat geeft je een bruin kleurtje en beschermt je tegen verbranding. Zit je te lang of te veel in de zon en gebruik je onvoldoende zonnebrandcrème, dan krijgt je huid niet de tijd om haar beschermende werking op te bouwen en kun je verbranden. 

Hoe snel je verbrandt hangt af van je huidtype, maar er zijn ook medicijnen die je gevoeliger maken voor zonverbranding. Op de langere termijn kan te veel zon de huid beschadigen. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot bovendien het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Oftewel, voorkomen is beter dan genezen!

Wat kunt u als werkgever voor uw medewerkers betekenen?

Wettelijk zijn er geen regels vastgelegd voor werken bij grote warmte, behalve de verplichting voor de werkgever om bij maatregelen te overleggen met de medewerkers. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:

  • Bescherm tegen de zon door het ter beschikking stellen van beschermingsmiddelen, zoals een hoofddeksel, zonnescherm (buiten zonwering is daarbij effectiever dan binnen zonwering), zonnebrandcrème en schaduwruimte.
  • Voorzie uw medewerkers van voldoende drinken. Water of ongesuikerde niet-koolzuurhoudende dranken zijn het beste. De drank moet voldoende minerale zouten bevatten. Kraanwater of bronwater voldoen aan deze voorwaarden. Koude thee, thee met citroen of aangelengd fruitsap zijn goede alternatieven.
  • Indien uw medewerkers binnen werken kunt u ook maatregelen nemen. Bij een hittegolf is het aan te bevelen om (indien mogelijk) kunstmatige ventilatie te installeren.
  • Heeft uw bedrijfspand een plat dak? Maak deze nat, dat scheelt al een hoop warmte binnen.
  • Stel rusttijden in. Als bovenstaande maatregelen onmogelijk of niet voldoende zijn, kort dan de duur van de blootstelling aan de warmte in. Laat uw medewerkers de werktijden met bijkomende rusttijden afwisselen. De duur en de frequentie hiervan hangen af van de aard van het werk en dienen afgestemd te worden tussen werkgever en werknemer.
  • Wees voorbereid! Wacht niet met het nemen van maatregelen. Bespreek vooraf(!) de risico’s van de te verwachten overmatige warmte, dan kunt u bij overmatige warmte tijdig preventieve maatregelen inzetten.

En, vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer. Voor je het weet is de zomer weer voorbij!

Blogger: Henk Meijer, hogere veiligheidskundige