brandveiligheid kerstboom

Kerstsfeer op de werkvloer

10 tips voor veilige kerstversiering

In de dagen rondom kerst worden veel bedrijfspanden versierd met een kerstboom. Helaas wordt lang niet altijd rekening gehouden met de brandveiligheid. Zo kan een gezellige sfeer ineens omslaan in een vreselijke calamiteit. Wij hebben 10 tips voor u op een rij gezet:

Tip 1: ga voor nep!

Het is niet toegestaan om natuurlijke kersttakken te gebruiken als versiering. Dit geldt zowel voor plafond- als voor wandversiering. Gebruik in plaats hiervan imitatie-kersttakken.

Tip 2: vermijd gordijnen

Plaats een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen.

Tip 3: versper de nooduitgang niet

Plaats een kerstboom zo dat hij de nooduitgang niet verspert, ook niet als hij is omgevallen. De afstand tussen de boom en een uitgang moet tenminste anderhalf keer de hoogte van de boom zijn. Dus een boom van 2 meter plaatst u op tenminste 3 meter van een uitgang. Staat een kleine boom op een tafeltje, dan telt de hoogte van het tafeltje ook mee!

Tip 4: maak geen clusters

Zorg ervoor dat u geen clusters van 2 of meer kerstbomen maakt. Als afstand tussen de kerstbomen kunt u als veilige afstand de hoogte van de boom x 1,5 hanteren. Dus wanneer de boom 2,5 meter hoog is, moet u een af-stand van 3,75 meter hanteren voordat u weer een volgende boom plaatst.

Tip 5: impregneer

Elke kerstboom dient te worden geïmpregneerd. Omdat impregneren specialistisch werk is, zal de brandweer van u verlangen dat u aantoont dat dit impregneren is gedaan door een erkend bedrijf met een erkend product.

Tip 6: maak omvallen onmogelijk

Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat zodat deze niet makkelijk om kan vallen. Wilt u het heel veilig doen, draai dan een schroefoog in het plafond en bind een stuk staaldraad aan de stam op ongeveer een vierde van de boomhoogte onder de top. Bevestig vervolgens het andere eind aan het schroefoog. Omvallen is dan niet mogelijk.

Tip 7: check de bedrading

Controleer de bedrading van de elektrische kerstverlichting op beschadigingen. Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.

Tip 8: veilig verlengsnoer

Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg deze zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

Tip 9: na sluit... uit!

Doe de verlichting na sluitingstijd altijd uit. Uitdoen is de stekker uit het stopcontact halen en niet door een lampje los te draaien.

Tip 10: geniet!

Vergeet vooral niet te genieten van de kerstsfeer op het werk. Als je de tips hebt opgevolgd hoef je bovendien niet bang te zijn voor ongewenste calamiteiten. Wij wensen u veilige en gezellige dagen toe!

Schrijver: Henk Meijer, hoger veiligheidskundige

Meer weten over veilig werken? Veilig & gezond werken Meer blogs