15 jaar Perspectief

Interview met Wim Wijnholds

Trots. Verbazing. Aanklooien. Als algemeen directeur Wim Wijnholds terugdenkt aan 15 jaar Perspectief, zijn dit de eerste woorden waar hij aan denkt. Nu het jubileumjaar erop zit, blikt hij aan de hand van deze woorden graag nog eens terug op een mooie periode.

Blijven meebewegen

Aanklooien? Dat verdient meteen een uitleg. Wim: “Noem het samen worstelen. Altijd samen op zoek naar de beste oplossing. Kijk alleen maar hoe snel de wereld aan het veranderen is. Alles ontwikkelt zo snel. Dat vraagt om flexibiliteit. Dan moet je kunnen blijven meebewegen. Ik ben blij dat we dat na 15 jaar, hoewel we inmiddels zijn uitgegroeid tot een bedrijf van meer dan 200 medewerkers, nog altijd kunnen doen. Agile werken is zo’n nieuwe term. Behendig en lenig werken betekent het volgens mij. Maar wij werken al 15 jaar zo. Zo zijn we groot geworden.”

Maakt beter staat voorop

Aanklooien betekent volgens Wim dan ook zeker niet dat we bij Perspectief ‘zo maar wat doen’. “Absoluut niet. Bij alles wat we doen gaan we voor kwaliteit. Staat ons motto ‘maakt beter’ voorop. Ik weet zeker dat bij al onze collega’s die drive aanwezig is. Dat zit namelijk in het DNA van Perspectief. Het is ook één van de redenen waarom mensen bij Perspectief (willen) werken. Ik vind het zelf ook belangrijk dat je bij alles wat je doet, net zoals bij een schilderij, je handtekening ergens onder durft te zetten. Dat je achter je geleverde werk staat.”

Elke keer weer vernieuwen

De snel veranderende omgeving vraagt van Perspectief dat we blijven improviseren. Wim: “Wendbaar zijn. Ik vergelijk het zelf vaak met hoe ik een gerecht klaarmaak. Natuurlijk, de basis moet goed zijn. Maar elke keer probeer ik nieuwe ingrediënten toe te voegen. Net zo lang tot ik het juiste gerecht heb gevonden. En weet je, het is nooit perfect. Zo is het ook met onze dienstverlening. Elke keer proberen we weer te vernieuwen, op zoek te gaan naar verbeteringen.”

Nog altijd dezelfde uitgangspunten

Door te praten over ‘zijn’ Perspectief, denkt hij nog eens terug aan het document dat hij laatst toevallig tegenkwam. “Het had als kop ‘Mijn droom’. Ik schreef het net voordat ik ruim 15 jaar geleden van start ging met Perspectief. Zo ging het onder meer over ‘samen zoeken en nadenken over wegen en kansen om mensen en bedrijven op weg te helpen naar succes’. En ‘er moet een sfeer van creativiteit ontstaan waarin medewerkers elkaar vertrouwen.’ Het is mooi om te lezen dat mijn uitgangspunten van toen nog altijd dezelfde zijn als waar we nu als bedrijf voor staan.”

Groei is een teken van succes

Het bedrijf Perspectief waar inmiddels dus meer dan 200 medewerkers werken. Van verzuimconsultants tot arbeidsdeskundigen. En van bedrijfsartsen tot coaches. Dat is waarom Wim ook meteen het woordje ‘verbazing’ noemde. “Dat had ik als echte jongen van de Veluwe (nuchter dus) niet verwacht. Stiekem hoopte ik op een bedrijf van ongeveer 25 medewerkers. Maar dat zijn er dus iets meer geworden. En we blijven nog altijd groeien. Hoewel, en dat zal het ook nooit worden, groei nooit mijn doel is geweest. Aan de andere kant laat het wel zien dat we succesvol zijn.”

Vertrouwen in Perspectief

Toch zijn het niet de groeicijfers of goede omzetcijfers waar hij meest blij van wordt. “Uiteraard helpt het wel, haha. Maar een medewerker die aangeeft hoe tof het is voor Perspectief te werken. Of een klant die voor ons kiest, omdat hij vertrouwen in ons heeft. Dat is prachtig om te horen. Daar doe je het voor. Als je klanten vraagt waar ze aan denken bij ons bedrijf, dan denk ik dat ze roepen dat we resultaatgericht zijn. Toegankelijk. Normaal ook. Dat laatste klinkt misschien suf. Maar voor mij betekent het dat we ‘echt’ zijn. En hoe hard we ook mogen groeien, dat ‘echte’ hoop ik nooit te verliezen.”

Toon lef

Om ‘echt’ te blijven, is hij uiteraard afhankelijk van zijn medewerkers. “Daarom ben ik ook niet bang dat we dat kwijtraken. Onze mensen maken namelijk het verschil. Al 15 jaar. Bij Perspectief krijg je als medewerker de ruimte. Dagen we mensen uit om lef te tonen. Doe niet plichtmatig je werk. Nee, neem initiatief. Dan mag je ook flink onderuit gaan. Je mag fouten maken. Is helemaal niet erg. Dan staat er wel weer een collega klaar om je te helpen. Want juist in moeilijke tijden is je team de basis.”

De laatste handtekening 

Blijft dat laatste woord over. Het woord waar Wim als eerste aan dacht: trots. “Want dat ben ik. Absoluut. Uiteraard als ik zie waar Perspectief na 15 jaar staat. Maar vooral trots op onze medewerkers. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Ik vind het zo knap hoe we het samen altijd weer voor elkaar krijgen.” En dan nu samen op naar de volgende 15 jaar? “Nee, dat gaat niet gebeuren. Al is het alleen vanwege het feit dat ik nu 54 ben. Wel hoop ik dat Perspectief over 15 jaar nog steeds dezelfde dingen nastreeft zoals ik heb beschreven in ‘Mijn droom’. Als ik daar van overtuigd ben, dan zet ik straks met alle liefde mijn handtekening onder het bedrijf Perspectief.”

Schrijver: Chris Mulder, communicatie

Ga naar overzicht Blogs