Daag je personeel uit

Op een originele manier bezig zijn met vitaliteit

Wel eens nagedacht over een challenge voor je medewerkers? Bij Perspectief houden wij wel van een uitdaging. Zo begonnen wij een paar jaar terug met een stappen challenge. Wat dacht je van 10.000 stappen per dag? Al snel volgde een planking en wallsit challenge, daarna een week zonder vlees en de #7dagenwaterchallenge.

Aandacht voor vitaliteit

Veel collega’s haken bij de challenges aan. Het is een leuke manier om aandacht aan het thema vitaliteit te geven en deelname is uiteraard vrijwillig. Het leuke is, er is ontzettend veel mogelijk. Soms komen collega's zelf met ideeën.

Er zijn bovendien al heel veel initiatieven in Nederland waar je makkelijk bij kunt aanhaken. Wat dacht je van een gezamenlijke Dry January? Of de Week van de Werkstress (elk jaar in november). Je kunt in zo’n week een webinar of workshop aanbieden of collega’s tips laten geven over hoe zij met stress omgaan.

Veel challenges hebben met fysieke fitheid te maken. Denk aan beweging en voeding. Maar er zijn ook initiatieven gericht op de mentale fitheid (Week van de werkstress) en zelfs loopbaanfitheid (Week van de Loopbaan, Week van het Werkgeluk). Daar bedenken wij dan een challenge bij.

Verbindende factor

De ene challenge slaat beter aan dan de andere. Daar leren we van. Sowieso is het momenteel anders, omdat de meeste collega’s vanuit huis werken. Elkaar ontmoeten tijdens een challenge kan nu niet en op afstand is het toch anders.

Toch blijven we dingen bedenken. Want, juist nu, zijn de challenges een leuke manier om met elkaar in verbinding te zijn. Soms komen er gesprekken op gang, roept het vragen op of juist inspiratie. Zo werden tijdens de Week zonder Vlees hele lekkere vegetarische recepten door collega’s gedeeld. En dankzij de Ommetje app van de Herstenstichting werd dagelijks wandelen weer nieuw leven ingeblazen. Door het samen meedoen aan een challenge leer je je collega’s bovendien op een leuke manier een beetje beter kennen.

30 dagen challenge

Twee jaar terug bedachten we een 30 dagen challenge voor de zomer. Alle collega’s kregen een setje kaarten mee naar huis om in de zomermaanden mee aan de slag te gaan. Dit jaar – tijdens de lockdown, in de koude februarimaand – hebben we deze challenge weer uit de kast gehaald. Op 1 februari zijn we begonnen, maar je kunt natuurlijk op ieder moment beginnen.

Elke dag krijgen de collega’s een nieuwe opdracht. Dit kan een fysieke opdracht zijn (20 minuten wandelen of 25 cruches), maar kan ook gericht zijn op ontspanning of voeding. Bovendien bouwen de oefeningen op, dus waar je begint met 1 minuut touwtje springen op dag 4, word je op dag 27 uitgedaagd om dit 5 minuten vol te houden.

Funfactor

Vijf minuten touwtje springen is best lang en wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar daar gaat het ook niet om. Naast de verbindende factor en een stukje bewustwording over je vitaliteit, is het ook gewoon leuk. Juist het plezier hebben met collega’s draagt bij aan een fijne werkflow. Ook – of misschien juist – in coronatijd.

Zoek elkaar (online) op. Ga samen aan de slag. Als team kun je bijvoorbeeld afspreken om elke maandagochtend om 9:00 uur eerst een minuutje te planken via Teams. Waarom niet? Iedereen wakker en fit om aan de slag te gaan.

Zelf aan de slag!

Download hier de challenge kaarten of bedenk zelf een (30 dagen) challenge voor jouw medewerkers. Vergeet niet om als werkgever/leidinggevende/vitaliteitsmanager zelf het goede voorbeeld te geven. Wij merken dat het animo groter is als onze directeur zelf ook aanhaakt :)