Wandelen tijdens je werk?

Tips om tijdens je werk in beweging te blijven

Een groot deel van de Nederlanders werkt nog steeds thuis. Tijdens dat thuiswerken bewegen we misschien een stuk minder dan dat we op een kantoordag doen. Echter is beweging ontzettend belangrijk, juist nu we zoveel thuiszitten.

Jaarlijks organiseert Wandelnet de Wandel naar je Werk-dag. Vorig jaar liepen duizenden mensen van huis naar hun werk. Dit jaar doet Wandelnet het net even anders en organiseren zij de Wandel tijdens je Werk-dag. Ze roepen iedereen op om (een deel van) de afstand tussen thuis en werk lopend af te leggen. Een initiatief dat wij als vitaal bedrijf steunen, omdat het niet alleen goed is om fysiekFIT te blijven, maar ook om mentaalFIT te blijven. In onderstaande blog zetten wij alle voordelen voor je op een rij en geven wij tips om te bewegen tijdens de Wandel tijdens je Werk-dag en daarna.

Voordelen voor je gezondheid

“Niet alleen is wandelen goed voor je fysieke gezondheid”, vertelt Karine, coach binnen Perspectief. “Het is ook goed voor je mentale gezondheid. Zo word je door meer te bewegen creatiever, productiever en verminder je stress. Daarnaast kun je tijdens het wandelen ook oefenen met bewust ademhalen. Zo verbeter je je focus en concentratie, ben je emotioneel beter in balans en verbeter je je algehele gezondheid en het immuunsysteem.”

“Naarmate je langer wandelt, wordt de haast in je hoofd minder. Er is meer zicht voor de natuur en je wordt bewust van de omgeving en jezelf. Er gebeurt iets met je. Er ontstaat tijd en ruimte voor andere gedachten en vragen. Vragen die de dagelijkse beslommering voorbijgaan. Vragen die met zingeving te maken hebben.”

Tips voor de Wandel tijdens je Werk-dag

In principe kan je de hele werkdag door wandelmomenten plannen:

  • Sta vroeg op en maak een korte ochtendwandeling. Hierdoor begin je fris en fruitig aan de nieuwe dag. Je kan bijvoorbeeld ook je kinderen wandelend naar school brengen en in de middag weer wandelend ophalen. Ga je wel naar het werk toe? Parkeer je auto dan een stukje verder, zodat je toch nog een korte wandeling maakt. Ook kun je de werkdag afsluiten met een wandeling. Een goede manier om je hoofd leeg te maken!

  • Maak een lunchwandeling. Toen we bij Perspectief nog op kantoor werkten, maakten we iedere middag een gezamenlijke lunchwandeling. Een goede en gezellige manier om in beweging te blijven en ook je collega’s beter te leren kennen! Zeker een tip als je nog op kantoor werkt. Werk je thuis? Ook dan kan je een lunchwandeling inlassen. Ga bijvoorbeeld naar buiten samen met je partner, vriend(in), kinderen of wellicht een collega die in de buurt woont! Wandel je alleen? Zet dan muziek aan of luister naar een inspirerende podcast.
  • Heb je een overleg of ontwikkelgesprek? Ook dan kun je een wandeling maken. Het is echt niet altijd nodig om binnen achter de laptop te blijven zitten. Ook word je door naar buiten te gaan creatiever, waardoor je misschien wel met hele goede ideeën komt!

Vind je het lastig om jezelf te stimuleren om naar buiten te gaan? Download dan de Ommetje-app van de Hersenstichting. Hiermee kun je een eigen wandelcompetitie starten met vrienden, familie of collega’s. Hierdoor wandel je toch op een leuke manier samen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar! Ook krijg je na ieder ommetje een leuke tip van Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie).

Meer tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken?

Lees dan onze blog ‘thuiswerken tijdens de lockdown’. Hierin geven de collega’s van Perspectief je tips om mentaal- en fysiekFIT te blijven.

Ga naar Blogs