Hoe wordt mijn medewerker financieelFIT?

De budgetcoach van Perspectief helpt!

Een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met betalingsproblemen, aldus het NIBUD. De kans dat dit speelt bij één van uw medewerkers is dus reëel. Als mensen het overzicht verliezen en geen grip meer hebben op hun financiële situatie, kan dit ingrijpende gevolgen hebben en zelfs leiden tot maatschappelijk of sociaal isolement. Daarnaast komen er ook gezondheidsproblemen en eventuele ziekmeldingen bij kijken.

Heeft uw medewerker geen grip meer op de financiële situatie en ziet hij/zij door de bomen het bos niet meer, dan biedt een budgetcoach van Perspectief uitkomst. In onderstaande blog vertellen collega’s Ruth en Danielle (gecertificeerd budgetcoach bij Perspectief) hoe u de signalen van financiële zorgen en uitdagingen herkent, hoe een budgetcoach (preventief) helpt en wat dit oplevert.

De gevolgen van financiële zorgen en uitdagingen

“Iedereen kan te maken krijgen met financiële zorgen en uitdagingen”, vertelt Ruth. “Het is vaak een combinatie van factoren die ook buiten het toedoen van de medewerker voorkomen. Zo zien we dat mensen soms door alles wat er speelt de post niet meer openen met alle gevolgen van dien.”

“Financiële zorgen en uitdagingen leiden vaak tot piekeren en stress. Het bellen of mailen met schuldeisers, of zelfs de angst voor de deurwaarder, zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor ontspanning of het lange termijn denken. De gezondheid komt niet meer op de eerste plaats. Uit onderzoek blijkt dat mensen met financiële zorgen zich hierdoor zeven dagen per jaar extra of vaker ziek melden bovenop het gemiddelde verzuim.”

Hoe herkent u de signalen?

“Er zijn verschillende signalen van eventuele financiële zorgen en uitdagingen die u als werkgever kan herkennen. Denk aan een aanvraag voor loonbeslag, een echtscheiding, een partner die wordt ontslagen, inkomensverlies tijdens ziekte, extra willen werken of concentratieproblemen.”

“Denkt u dat uw medewerker kampt met financiële zorgen en uitdagingen? Maak het bespreekbaar en oordeel niet. Wees ervan bewust dat uw medewerker schaamte ervaart en er een taboe rust op het praten over financiën. Daarom is het belangrijk om uw medewerker te helpen en de drempel om erover te praten zo laag mogelijk te maken.”

Hoe kan een budgetcoach helpen?

“Wij helpen uw medewerker door overzicht te creëren in de inkomsten en uitgaven”, aldus Danielle. “Dit doen we door te helpen bij het ordenen van de thuisadministratie, het opstellen van een plan van aanpak en het maken van een budgetplan. Daarnaast vergroten we de zelfredzaamheid en motiveren we de medewerker om een gedragsverandering teweeg te brengen die bijdraagt aan het financieelFIT worden én blijven. Hierdoor komt er weer een beetje rust in de situatie en, minstens zo belangrijk, zicht op een weg uit deze nare situatie.”

“Echter is budgetcoaching niet alleen bedoeld voor medewerkers met financiële zorgen“, vertelt Ruth. “Iedereen heeft er baat bij om financieelFIT te zijn. Goed functionerende medewerkers zijn namelijk van groot belang voor het realiseren van organisatiedoelen. Fysiek- en mentaalFIT zijn thema’s die steeds meer aandacht krijgen binnen organisaties en waar we van weten dat het er voor zorgt dat medewerkers goed functioneren. Ze staan in hun kracht en, heel belangrijk, ze beschikken over veerkracht. FinancieelFIT zijn draagt hier ook aan bij en mag zeker niet ontbreken in het rijtje. Medewerkers die financieelFIT zijn weten hoe ze er financieel voor staan en hebben voldoende financiële veerkracht voor als er onverwachte of lastige omstandigheden op hun pad komen.”

"Het geeft zelfvertrouwen"

“Ieder traject start met een intake”, vertelt Danielle. “Hierin maken we kennis met uw medewerker en formuleren we de hulpvraag. Iedere hulpvraag is anders. Dit varieert van overzicht creëren in de administratie tot hulp bij een betalingsregeling van een hoge rekening. Maar het kan ook dat mensen willen weten of ze het kunnen veroorloven om van baan te switchen. We kijken onder andere mee naar hoe zij kunnen besparen op hun uitgaven en of ze recht hebben op bepaalde voorzieningen, zoals toeslagen. Goed om te weten, we zijn geen financieel adviseurs.“

“Na de intake heeft uw medewerker een goed overzicht en ziet hij of zij wat er onderaan de streep overblijft of tekort is. Tijdens de vervolggesprekken gaan we aan de slag met het plan van aanpak en begeleiden we de medewerker om zelf een gezonde financiële balans te realiseren.”

“Vaak voelen mensen zich opgelucht na het eerste gesprek. We geven ze een nieuw perspectief. Het overwinnen van schaamte en het aan de slag gaan met een oplossing geeft zelfvertrouwen. De realisatie dat ze zelf invloed hebben op de situatie doet goed. Het overkomt ze niet langer en ze nemen de regie terug over hun eigen leven.“

Hoe zit het met de schuldhulpverlening?

“Binnen Perspectief kijken we ook of er andere interventies nodig zijn”, vertelt Ruth. “Zo kunnen we medewerkers doorverwijzen naar een bedrijfsarts of adviseren naar de huisarts te gaan als we bepaalde oorzaken voor de financiële zorgen signaleren. Denk aan een depressie of als er sprake is van een verslaving.”

“Helaas kunnen wij niet in alle situaties helpen”, vertelt Danielle. “Als er sprake is van problematische schulden, begeleiden we de medewerker naar de schuldhulpverlening. Dit komt gelukkig weinig voor. Als het nodig is, kunnen we parallel aan het schuldhulpverleningstraject de begeleiding voortzetten als de gemeente hierin niet voorziet.” 

Wilt u budgetcoaching inzetten voor uw medewerker?

Heeft u interesse in budgetcoaching of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ruth of Danielle via (Telefoonnummer)of via budgetcoaching@perspectief.eu.

Ga naar Blogs Coaching