WerkgeversMedewerkersVerzekeraars
Vacatures
Logo perspectief
Diensten

Verzuim

VerzuimbegeleidingArbeidsdeskundig onderzoekRe-integratietrajectTweede spoortraject

Loopbaan

LoopbaanbegeleidingOntwikkeladviesOutplacement
Veiligheid en gezondheidRI&EPMO / PAGOKeuringenVaccinatiesWerkplekonderzoekVertrouwenspersoon

Coaching

CoachingstrajectBemiddelingsgesprekMediationCheckgesprekBudgetcoachingSlaapcoaching

Meer diensten

Uitkeringsdiensten (ZW/WGA/WW)A&O adviesTrainingen & workshops
Bekijk alle diensten
Verzuimabonnementen
Applicatie CAMAS
Klantverhalen
Kennisbank
Over ons
MissieVisieOns team
Vacatures
KwaliteitPartnersNieuwsMVOOns boek
Contact
Logo Camas
Inloggen
Medewerker
Werkgever
Arbodienst
Inloggen CAMAS
Medewerker
Werkgever
Arbodienst
Mentale fitheid
Logo van XLogo FacebookLogo LinkedIn

Onderzoek: Millennials en stress - hoe omgaan met millennials op de werkvloer (2018)?

Gepubliceerd op:
30/10/2023
8/9/2020
•
Bijgewerkt op:
30/10/2023
•
Denise Beuving

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Het percentage medewerkers met deze klachten ligt het hoogst bij de jongste generatie op de arbeidsmarkt: generatie Y, ook wel de millennials genoemd (geboren tussen 1985 en 2000).

Binnen Perspectief voerden we in 2018 een onderzoek naar de inzetbaarheid van onze medewerkers uit, met behulp van de Werkvermogensmonitor. Een van de conclusies was dat binnen Perspectief, generatie Y, in vergelijking tot andere generaties, meer last heeft van stressgerelateerde en burn-out klachten. Reden genoeg voor een verdiepend onderzoek onder de medewerkers uit deze generatie.

Veerkracht als sleutel bij stress en burn-out

Afbeelding met Menselijk gezicht, glimlach, persoon, kledingAutomatisch gegenereerde beschrijving

"Het onderzoek wijst uit dat een verminderde veerkracht één van de belangrijkste oorzaken van stressgerelateerde en burn-out klachten is." vertelt Marleen Ruitenbeek, arbeids- en organisatiedeskundige en uitvoerder van het onderzoek. "Ik zoom in op de oorzaak van deze verminderde veerkracht onder millennials en hoe medewerkers hun veerkracht kunnen versterken. En niet geheel onbelangrijk: welke rol de werkgever hierin kan spelen. Alles met het doel: zorgen voor de optimale inzetbaarheid van deze generatie.

Bij dit onderzoek maak ik gebruik van verschillende onderzoeksmethoden, zoals een bestaand wetenschappelijk onderzoek naar generaties. Ook is onder de medewerkers van Perspectief een vragenlijst met betrekking tot veerkracht uitgezet. Aanvullend zijn 10 millennials uit de organisatie geïnterviewd.

Wie is de millennial?

Aan de hand van een grootschalig onderzoek onder 3300+ millennials (door onder andere Nederlands bekendste generatie-onderzoeker Aart Bontekoning) en het uitgevoerde onderzoek binnen Perspectief, licht ik een aantal kenmerken van millennials uit: 

Infobesitas

De generatie groeit op in een digitale wereld vol sociale media. Millennials zijn gewend aan een continue informatiestroom waardoor zij sneller informatie zoeken en slimmer en bedrevener zijn dan andere generaties. De keerzijde is dat zij, vanuit de angst om iets te missen, geneigd zijn om aan de constante overvloed aan informatie tegemoet te komen.

Ambitie in combinatie met hoog verantwoordelijkheidsgevoel

Millennials willen graag ontwikkelen en groeien. Zij hebben hoge verwachtingen van zichzelf en het gevoel dat anderen hoge verwachtingen van hen hebben. De combinatie van ambitie, willen presteren en hoge verwachtingen is een risicofactor voor werkstress en het ervaren van burn-out klachten.

  • Onzekerheid en behoefte aan erkenning en waardering

Hoewel vaak gedacht wordt dat verantwoordelijkheid en autonomie de belangrijkste werkwaarden zijn, staan bij deze generatie zekerheid en stabiliteit het hoogst op de ranglijst. Er heerst een (verborgen) onzekerheid binnen deze generatie. Voor de buitenwereld komt deze generatie wellicht zelfverzekerd over, maar deze vaak nog jonge professionals hebben juist behoefte aan erkenning en waardering.

Veerkracht onder millennials

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veerkracht een zeer sterke relatie heeft met (de kans op) een burn-out (Portzky, 2015). Medewerkers met een verminderde veerkracht hebben meer kans op een burn-out dan personen met een hoge veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je succesvol staande te houden in wisselende omstandigheden. Simpelweg kun je veerkracht zien als het persoonlijke hulpmiddel waardoor je kunt herstellen van stressvolle omstandigheden zoals werkdruk, rolconflict of een verstoorde werk-privé balans. Maar veerkracht is juist ook het persoonlijke hulpmiddel dat je helpt groeien in uitdagende omstandigheden.

Het onderzoek binnen Perspectief laat zien dat millennials over significant minder veerkracht beschikken dan andere generaties. Waar dit door komt? Persoonlijke veerkracht wordt volgens TNO (2012) vanuit verschillende niveaus beïnvloed: door persoonlijkheidskenmerken van het individu zelf, kenmerken vanuit het thuisfront en vanuit het werk (zie figuur hieronder).

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, ontwerpAutomatisch gegenereerde beschrijving

Op al deze niveaus bevinden zich factoren die veerkracht beïnvloeden. De crux voor de verminderde veerkracht onder de millennialgeneratie is het gebrek aan effectieve copingstijlen. Coping is de wijze waarop je met veranderingen, problemen of stress omgaat. Doe je dit op een effectieve manier, dan vertoon je veerkracht. Effectieve copingstijlen zijn sociale steun opzoeken, je emoties tonen en ‘simpelweg’ de situatie actief aanpakken. Personen met een lage veerkracht vertonen vaak passieve, afwachtende of ontwijkende reacties op problemen. En laat nu net uit het onderzoek blijken dat de millennial binnen Perspectief significant minder gebruik maakt van actieve copingmechanismen dan andere generaties.

Niet alleen het individu zelf, maar ook de omgeving heeft invloed op de veerkracht van het individu. Zo kan de privésituatie, iemands thuisfront, door bijvoorbeeld het geven van steun en begrip, zorgen voor een grotere mentale veerkracht.

Tot slot is de werkgever een onderdeel van de context van het individu. Hoe de organisatie, de leidinggevende en het team zich gedragen, is van invloed op de veerkracht van de millennial en dus op de inzetbaarheid van uw medewerker. 

Bijvoorbeeld door:

  • Het geven van erkenning en waardering door leidinggevenden
  • Het beschikbaar stellen van voldoende ondersteunende middelen vanuit de organisatie: middelen die de medewerker nodig heeft, of denkt nodig te hebben, om goed te kunnen functioneren
  • Een positieve teamsfeer.

Door op het werk een omgeving te creëren waar veerkracht onderwerp van gesprek is, zorgt dit voor een sneeuwbaleffect waardoor ook millennials hun omgeving kunnen beïnvloeden.

Het vergroten van veerkracht bij millennials

Veerkracht is, zoals hierboven beschreven, te beïnvloeden vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst kan de medewerker zelf leren om zijn of haar 'copingskills' te vergroten. Daarnaast is ondersteuning vanuit de leidinggevende in het versterken van veerkracht cruciaal. Er is behoefte aan persoonlijk leiderschap waarbij erkenning, waardering en feedback centraal staan. In combinatie met de persoonseigenschappen van millennials vraagt dit om specifieke vaardigheden van leidinggevenden. 

Binnen Perspectief denken we na over hoe we millennials en leidinggevenden het beste kunnen begeleiden. We adviseren leidinggevenden in gesprek te gaan met P&O als zij worstelen met een millennial. Ook ontwikkelen we een workshop voor leidinggevenden over millennials, zodat zij signalen leren herkennen en gesprekstechnieken leren om op de juiste wijze met deze generatie te communiceren.

Andere adviezen zijn:

  • Begeleidende groepsgesprekken voeren: millennials bij elkaar zetten en hen vragen wat ze nodig hebben om hun veerkracht te vergroten (onder leiding van een gespreksleider van Perspectief)
  • Inloopspreekuur met een in millennials gespecialiseerde coach
  • Een gesprek tussen een millennial, leidinggevenden en duurzame inzetbaarheidscoach om samen tot een individueel plan van aanpak te komen.

Tot slot is het advies om millennials in contact te brengen met collega’s van andere generaties. Met name de ervaren collega’s.

Bespreek dit onderzoek met de millennials in uw organisatie

Het belangrijkste is dat de uitkomsten en tips uit dit onderzoek niet één-op-één te projecteren zijn op andere organisaties. Dat is een valkuil. Dat wil zeggen, de uitkomsten over wat werkenergie opwekt en wegneemt bij millennials, lezen als behoeftes waar een organisatie hard aan moeten werken.

Het is vooral belangrijk om samen met de millennials in je organisatie te onderzoeken of zij zich herkennen in deze uitkomsten. Vraag waar zij de meeste werkenergie van krijgen en waar de energie weglekt. Om vanuit daar samen, op een gelijkwaardige manier, te werken aan verrassende oplossingen."

Deze blog is geschreven door:

Denise Beuving

Denise Beuving

Communicatiemedewerker

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

Wellicht ook interessant

Alle blogs bekijken
Organisatie fitheid
De overgang; hoe herken ik klachten bij mijn medewerkers en hoe besteed ik er aandacht aan?

Leer als werkgever hoe u overgangsklachten bij uw medewerkers bespreekbaar kunt maken en ondersteuning kunt bieden om onnodig verzuim te voorkomen.

9/8/2023
3/4/2025
Mentale fitheid
De overgang op de werkvloer: impact en beleid

Ontdek hoe de overgang vrouwen op de werkvloer beïnvloedt en waarom een proactief beleid kan helpen om de inzetbaarheid van uw medewerkers te handhaven.

29/3/2024
29/3/2024
Fysieke fitheid
Hoe blijft u fit tijdens de overgang?

Ervaart u overgangsklachten? Lees de praktische tips over hoe u fysiek én mentaal fit blijft tijdens de overgang.

4/4/2025
4/4/2025
Logo Perspectief
@2024 Perspectief Groep bv
0341-438700
8:30 - 17:00, ma - vr
Logo LinkedInLogo YouTubeLogo Instagram
Pagina's
HomeDienstenKennisbankOver onsBlogsVacaturesVacature bedrijfsartsPraktijkopleiding bedrijfsartsNieuwsArbodienst zorgArbodienst onderwijsArbodienst transportContact
Diensten
VerzuimbegeleidingRe-integratie 2e spoorOutplacement LoopbaanbegeleidingPMORI&ECoachingUitkeringsdiensten (ZW/WGA/WW)Meer diensten
Locaties
Amersfoort
Amstelveen
Apeldoorn
Assen
Barendrecht
Breda
Delft
Den Bosch
Ede
Emmen
Enschede
Enter
Gouda
Harderwijk
Heerenveen
Heerhugowaard
Houten
Leeuwarden
Maastricht
Wormer
Zwolle
Meer locaties
Algemene betalings- en leveringsvoorwaardenPrivacyverklaringPrivacyverklaring websitePrivacyreglementKlachtenreglementDisclaimerCookies instellingen
Illustratie koekje

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. Wil je meer weten over de verschillende soorten cookies en je instellingen aanpassen? Open dan dan de cookies-instellingen.

Alles toestaanAlleen noodzakelijke
Illustratie koekje

Cookies instellingen

Selecteer welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke cookies

Verplicht

Perspectief wil uw bezoek op de website zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk maken. Om dit te realiseren, hebben we enkele noodzakelijke cookies al geactiveerd. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens.

Statistische cookies

Verplicht

Perspectief gebruikt statistische cookies om inzicht te krijgen in het bezoek op deze website en om u een betere ervaring op onze website te geven. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens.

YouTube cookies

De YouTube cookies die we gebruiken, stellen je in staat om te bepalen of je cookies van YouTube toestaat wanneer je onze website bezoekt. Wanneer je deze cookies uitschakelt, zijn de video's niet zichtbaar binnen onze website. Voor meer informatie over deze specifieke cookies verwijzen we je naar het cookiebeleid van Google.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met uw privacy? Lees dan onze privacyverklaring.

Alles afwijzenKeuze opslaan