Hoe werkt outplacement?

Bent u genoodzaakt een of meerdere medewerkers te ontslaan omdat u moet bezuinigen of ingrijpend gaat reorganiseren? Of zit uw medewerker niet meer op zijn/haar plek, waardoor er ontslag plaatsvindt met wederzijds goedvinden? Dan kunt u uw medewerker(s) helpen door outplacement in te zetten.

Wat is outplacement?

“Tijdens een outplacementtraject begeleidt een adviseur van Perspectief uw medewerker in het proces bij het vinden van een nieuwe baan”, vertelt Henk Drost, adviseur Arbeidsmobiliteit. “Hij/zij gaat nadenken over of het huidige werk nog past en kijken naar andere functies die kansrijk en duurzaam zijn. Dit levert nieuwe inzichten op.“

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Uw medewerker krijgt een persoonlijk programma waarbij de adviseur rekening houdt met wat de medewerker nodig heeft om weer succesvol aan het werk te kunnen gaan. Het outplacementtraject bestaat uit verschillende fases: 

  • Rouwverwerkingsfase: hierin ondersteunt de adviseur uw medewerker bij het verwerken van baanverlies en het positiever kijken naar de toekomst.  
  • Oriëntatiefase: hierin ontdekt de adviseur samen met de medewerker welke functies er bij de medewerker passen.
  • Sollicitatiefase: hebben de adviseur en medewerker een passende functie gevonden, dan krijgt de medewerker een training om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Daarna gaat hij/zij actief solliciteren.   

Wat is het effect van outplacement?

“Wat ik vaak hoor, is dat mensen de periode van baanverlies zien als een reflectiemoment”, gaat Henk verder. “Ze willen graag een pauze om na te denken over wat ze willen. Echter schuilt hier een gevaar in. Want het kan er toe leiden dat iemand uitstelgedrag gaat vertonen en energie verliest om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het is dan ook beter om zo snel mogelijk een outplacementtraject in te zetten. Hiermee vergroot u de kans dat uw medewerker snel weer een nieuwe baan vindt en met een positiever gevoel bij uw organisatie kan vertrekken.”

“De meeste medewerkers hebben vooral praktische ondersteuning nodig bij het vinden van een nieuwe baan. Denk hierbij aan hulp bij het schrijven van een cv. Laatst sprak ik iemand die al achttien jaar bij dezelfde organisatie werkte als debiteurenbeheerder en nu de organisatie moest verlaten. Doordat hij al langere tijd niet van baan had geswitcht, had hij weinig ervaring met solliciteren. Ik heb hem hierbij praktisch ondersteund en samen met hem uitgebreid gekeken naar zijn drijfveren, kwaliteiten, vaardigheden en intrinsieke motivatie. Ook heb ik een persoonlijkheidsanalyse ingezet. Dit alles vertaalde ik in een persoonlijke ‘blauwdruk’ waarmee ik een persoons- en zoekprofiel heb opgesteld. Hiermee benaderden we de arbeidsmarkt actief. Inmiddels heeft hij een nieuwe baan gevonden als verzuimconsultant. Een flinke verandering, maar eentje waar hij erg blij mee is."

Wanneer en waarom schakelt u Perspectief in?

Komt er een reorganisatie aan binnen uw organisatie, moet u binnenkort bezuinigen of zit uw medewerker niet meer op zijn/haar plek, waardoor er ontslag plaatsvindt met wederzijds goedvinden? Dan is het verstandig om op tijd contact met ons op te nemen. Wij hebben ervaring met allerlei verschillende soorten kandidaten in verschillende sectoren. Onze adviseurs zetten op actieve wijze hun omvangrijke netwerk in en gebruiken slimme systemen, zoals een unieke zoekmachine en jobhunters, om een passende baan of werkervaringsplaats voor uw medewerker te vinden.

Doordat wij vestigingen en adviseurs door heel het land hebben, kennen wij de arbeidsmarkt bij u in de buurt goed. Hierdoor zijn wij in staat de toegevoegde waarde van uw medewerker te vertalen naar een passende vacature.

In 2022 hebben wij 80% van de outplacementkandidaten succesvol uitgeplaatst.

Interesse of meer weten?

Neem dan contact met ons op via (Telefoonnummer) of info@perspectief.eu.

Deze blog is geschreven op 18 augustus 2020 en geüpdatet op 23 februari 2023.
Meer over outplacement? Klik hier