Hoe voorkom ik een winterdip?

Wij geven je tips

We kennen allemaal de termen winterdip, herfstdepressie of winterblues. Zo'n 40 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. In de zomer voelen zij zich goed, maar als de klok eenmaal verzet wordt en de blaadjes van de bomen vallen, dienen de eerste symptomen zich aan. Met name avondmensen behoren tot de risicogroep.

Tekort aan licht

"Een winterdip leidt tot fysieke en mentale klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid, somberheid, prikkelbaarheid en gewichtstoename", vertelt Corinne, manager P&O en adviseur Duurzame Inzetbaarheid. "Je hebt daadwerkelijk de neiging om je terug te trekken (oftewel een winterslaap te houden)."

"De oorzaak van een winterdip ligt grotendeels aan het tekort aan licht. Licht stuurt het bioritme aan. Omdat de dagen in de herfst en winter korter en donkerder zijn, loopt de biologische klok van het lichaam niet meer gelijk met het natuurlijke dag- en nachtritme."

"Het gevolg is dat een aantal biologische processen in het lichaam niet meer goed verlopen. Het lichaam maakt bijvoorbeeld extra slaaphormoon (melatonine) aan. Deze productie stopt zodra je ’s ochtends wordt blootgesteld aan daglicht."

Hoe ga je die donkere dagen te lijf?

"Het is misschien wel makkelijker dan gedacht; ga naar buiten en zoek het daglicht op! Negatieve gevoelens worden namelijk versterkt door een gebrek aan vitamine D (tekort aan licht). En aangezien het zowel voor als na werktijd donker is, betekent dat dat je juist gedurende je werkdag op zoek moet naar daglicht. Maar hoe doe je dat? Hieronder volgen een aantal tips: 

  • Maak iedere dag een lunchwandeling! Vind je het lastig om jezelf te motiveren? De Ommetje-app van de Hersenstichting is een leuke manier om jezelf te prikkelen. Je kunt challenges doen met vrienden, familie en vrienden. En je krijgt na ieder ommetje een leuke tip van Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie).
  • Heb je een overleg met iemand anders? Doe dit dan wandelend. Gaan samen naar buiten. Of, als je thuiswerkt, doe dit ‘al wandelend bellend’.
  • Slik zo nodig extra vitamine D. Zodra het aantal uur daglicht afneemt, daalt je vitamine D. Een extra shot in de wintermaanden kan eventuele vermoeidheid verminderen. En ken je het fenomeen vitamine D lamp al? Misschien helpt dat voor jou.
  • Eet gezond! Zeker in de wintermaanden liggen verleidingen op de loer. Houd de 80-20 regel aan. Als je voor 80% gezond eet, kun je voor 20% prima minder gezond eten. Maak keuzes. Wil je tips? Spar eens met collega’s, vrienden of familie die het lukt om op deze manier te leven.
  • Blijf sporten en plan leuke dingen. Het geeft energie als je je ergens op kunt verheugen.
  • Ga op tijd naar bed! Slapen is noodzakelijk voor je (cognitieve) herstel.
  • Gebrek aan energie gaat meestal niet gepaard met vermoeidheid. Het is vaak een gevolg van gebrek aan herstel. Het is gezond om aan het eind van een werkdag energie over te hebben (en niet erg als dit af en toe niet zo is). Heb je het gevoel dat dit niet zo is? Maak het bespreekbaar! Je leidinggevende wil vast met je meedenken.

Gratis poster

Wij hebben een poster ontworpen met tips om FIT de winter door te komen. Wil jij deze poster ook hebben? Download hem hier. Veel succes!

Naar overzicht blogs