Winterdip? WinterFIT!

Kom dit jaar fit de winter door

We kennen allemaal de termen winterdip, herfstdepressie of winterblues. Zo'n 40 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een winterdip. In de zomer voelen zij zich goed, maar als in de herfst de blaadjes van de bomen vallen dienen de eerste symptomen zich aan. Met name avondmensen behoren tot de risicogroep.

"De oorzaak van een winterdip ligt grotendeels aan een tekort aan licht." vertelt Corinne, manager P&O en adviseur Duurzame Inzetbaarheid. "Licht stuurt het bioritme aan. Omdat de dagen in de herfst en winter korter en donkerder zijn loopt de biologische klok van het lichaam niet meer gelijk met het natuurlijke dag- en nachtritme."

"Het gevolg is dat een aantal biologische processen in het lichaam niet meer goed verlopen. Het lichaam maakt bijvoorbeeld extra slaaphormoon (melatonine) aan. Deze productie komt normaliter op gang zodra je ’s ochtends wordt blootgesteld aan daglicht."

Winterslaap

"Weinig zonlicht, korte dagen en er is voorlopig geen mooi weer in aantocht. Een winterdip leidt tot fysieke en mentale klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid, somberheid, prikkelbaarheid en gewichtstoename. Je hebt daadwerkelijk de neiging om je terug te trekken (oftewel een winterslaap te houden)."

Ondanks de najaarszon en prachtige herfstkleuren, is deze donkere tijd toch echt in aantocht. Er is zelfs een dag als meest deprimerend aangemerkt; Blue Monday. "Deze dag valt gelukkig pas in januari." haakt Corinne in. "Het is dan donker, koud en nat en de gezelligheid van de feestdagen (ook met corona maken we er vast iets gezelligs van) is voorbij. De meeste goede voornemens zijn tegen die tijd al mislukt. En de lente? Nou, die is nog ver te zoeken. Laat staan de vakantie."

Het kan anders!

"Sinds een tijdje is het nog schemerig als ik achter m’n laptop kruip (waar ik vorig jaar nog kon zeggen ‘toen ik naar m’n werk ging’, valt dat nu een beetje weg door de coronamaatregelen). Maar hoe ga je die donkere dagen te lijf? Het is misschien wel makkelijker dan gedacht: ga naar buiten en zoek het daglicht op!"

Is het echt zo simpel? "Ja, want waardoor worden al die negatieve gevoelens versterkt? Simpelweg door een gebrek aan vitamine D. Door een tekort aan licht. Als we aan werk gaan is het donker. Maar als we stoppen met werken is het weer net zo donker. En juist het tekort aan licht kan leiden tot de eerder genoemde fysieke en mentale klachten."

Dat betekent dus dat je juist gedurende je werkdag op zoek moet naar daglicht. Maar hoe doe je dat? Hieronder volgt een aantal tips!

Ga aan de slag met onze winterFIT-tips

  • Maak iedere dag een lunchwandeling! Vind je het lastig om jezelf te motiveren? De Ommetje-app van de Hersenstichting is een leuke manier om jezelf te prikkelen. Je kunt challenges doen met vrienden, familie en vrienden. En je krijgt na ieder ommetje een leuke tip van Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie).
  • Heb je overleg met 1 ander iemand? Doe dit dan wandelend. Gaan samen naar buiten. Of, als je volledig thuiswerkt, doe dit ‘al wandelend bellend’.
  • Slik zo nodig extra vitamine D. Zodra het aantal uur daglicht afneemt, daalt je vitamine D. Een extra shot in de wintermaanden kan eventuele vermoeidheid minderen. En ken je het fenomeen vitamine D lamp al? Misschien helpt dat voor jou.
  • Eet gezond! Zeker in de wintermaanden liggen verleidingen op de loer. Houd de 80-20 regel aan. Als je voor 80% gezond eet, kun je voor 20% prima minder gezond eten. Maak keuzes. Wil je tips? Spar eens met collega’s, vrienden of familie die het lukken om op deze manier te leven.
  • Blijf sporten en plan leuke dingen. Ondanks dat de coronamaatregelen tegenwoordig vaak roet in het eten gooien. Het geeft energie als je je ergens op kunt verheugen. Maak dat ‘ergens’ klein.
  • Ga op tijd naar bed! Slapen is noodzakelijk voor je (cognitieve) herstel.
  • Gebrek aan energie gaat vaak niet gepaard met vermoeidheid. Het is vaak een gevolg van gebrek aan herstel. Het is gezond om aan het eind van een werkdag energie over te hebben (en niet erg als dit af en toe niet zo is). Heb je het gevoel dat dit niet zo is? Maak het bespreekbaar! Je leidinggevende wil vast met je meedenken.

Gratis poster

Wij stuurden onze medewerkers in oktober een poster met tips om FIT het najaar door te komen. Wil jij deze poster ook hebben? Download hem hier. Veel succes!

Naar overzicht blogs