Fit blijven met kantoorbaan

Gijs vertelt over het PerspectieFIT programma

Als arbodienst met de slogan 'maakt beter', is er bij Perspectief aandacht voor vitaliteit op alle gebieden. Zo bieden wij al onze medewerkers het PerspectieFIT programma aan. Een programma dat bestaat uit sporten, voedingsadvies, gezondheidsmetingen en workshops. Hiermee kunnen onze medewerkers werken aan hun fysieke-, mentale-, en loopbaanFITheid.

In onze eerdere blog vertelde collega Sandra al wat het PerspectieFIT programma voor haar inhoudt. Nu is het de beurt aan verzuimconsultant Gijs van Hunnik die deelneemt aan het programma in Heerenveen. Hoe ervaart hij dit?

Even wennen; eerste baan na studie

"Toen ik in april begon met werken bij Perspectief heb ik mij direct ingeschreven voor het PerspectieFIT programma. Ik hoorde al veel goede verhalen van mijn collega’s en was erg benieuwd wat dit programma mij kon bieden. Dit is mijn eerste baan na mijn studie en dat is best even wennen. Eerder kon ik sporten wanneer ik wilde, nu is dat lastiger. Maar juist omdat ik zoveel thuis of op kantoor zit, vind ik het belangrijk om gezond en fit te blijven. Gelukkig helpt het PerspectieFIT programma daar goed bij!"

Aankomen in spiermassa

"Het programma houdt voor mij in dat ik minimaal 4 keer in de week sport. Een keer per week vindt er op ons regiokantoor in Heerenveen een bootcamp plaats. Hier kunnen alle collega’s aan deelnemen. Daarnaast sport ik actief in de sportschool en doe ik andere leuke sportactiviteiten. Zo heb ik samen met mijn partner een tienrittenkaart gekocht zodat we samen kunnen boulderen, maar ook surfen vind ik leuk! Uiteindelijk wil ik graag voldoende uithoudingsvermogen hebben om een marathon te kunnen lopen."

"Naast sporten ben ik ook actief bezig met mijn voeding. Hiervoor heb ik meerdere gesprekken gehad met voedingsdeskundige Sasja. Met behulp van haar adviezen en de FOOD-app heb ik meer inzicht in wat ik eet en wat ik moet doen om aan te komen in spiermassa. Voordat ik aan het programma begon, zag ik dat ik veel calorieën en slechte vetten binnenkreeg. Door de tips van Sasja ben ik gaan letten op het eten van goede vetten en eiwitten die bijvoorbeeld in vis en noten zitten. Dit is niet alleen belangrijk om aan te komen in spiermassa, maar ook voor het herstel van deze spieren."

In een paar maanden tijd een stuk fitter

"Ik hoop dat ik voor een langere tijd de tools en bewustwording heb om goed op mijn eigen gezondheid te letten. De eerste resultaten zie ik al, maar ik vind het belangrijk dat ik het sporten en het bewuste eetpatroon langer kan vasthouden. Hierbij is het belangrijk dat ik niet te veel vet binnenkrijg en niet te veel vlees eet. Dit kan nog wel eens een valkuil zijn aangezien ik erg van vlees hou. Gelukkig eet ik nu ook veel vis, wat eigenlijk best grappig is aangezien ik dit voorheen niet lustte."

"Het sporten heb ik nu al langere tijd goed op de rit waardoor ik al 5 kilo ben afgevallen, maar daarbij wel in spiermassa ben aangekomen. Hierdoor voel ik mij in een paar maanden tijd een stuk fitter. Nu nog zien vol te houden dus!"

Aandacht voor persoonlijke doelen

"Wat ik zo fijn vind aan het PerspectieFIT programma is dat er veel aandacht is voor onze persoonlijke doelen. Wel ligt de verantwoording bij onszelf als het gaat om de nastreving ervan. Het is dus vrijwillig, maar niet geheel vrijblijvend aangezien ze wel van ons verwachten dat we initiatief nemen en met onze doelen aan de slag gaan."

"Ik vind het goed dat Perspectief dit programma organiseert en meedenkt in hoe ze de fysieke-, mentale- en loopbaanFITheid van hun medewerkers kunnen verbeteren. Ik denk namelijk dat een medewerker die fysiekFIT is ook veerkrachtiger is in zijn of haar werk. Het is dus slim om als organisatie in FITheid te investeren."

"Daarnaast is het voor medewerkers leuk dat zij de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan een programma zoals deze. Dit zorgt voor verbinding met collega’s en vooral veel plezier! Wat mij ook opvalt is dat door de aandacht voor dit programma veel medewerkers een half uur wandelen in hun pauze of de trap nemen in plaats van de lift. Ook ik doe dat! Het wandelen geeft mij namelijk energie en zorgt ervoor dat ik mijn gedachten kan verwerken."