"Een laagdrempelige manier om fit te worden"

Gert-Jan vertelt over het PerspectieFIT programma

Als arbodienst met de slogan 'maakt beter', is er bij Perspectief aandacht voor vitaliteit op alle gebieden. Zo bieden wij al onze medewerkers het PerspectieFIT programma aan. Een programma dat bestaat uit sporten, voedingsadvies, gezondheidsmetingen en workshops. Hiermee kunnen onze medewerkers werken aan hun fysieke-, mentale-, en loopbaanFITheid.

In onze eerdere blog vertelde collega’s Sandra en Gijs al wat het PerspectieFIT programma voor hen inhoudt. Nu is het de beurt aan Gert-Jan, medewerker P&O, die deelneemt aan het programma in Harderwijk. Hoe ervaart hij dit?

De beginfase van het programma

"Op het kantoor in Harderwijk startten we twee jaar geleden als eerste met het PerspectieFIT programma. Ik was een van de eersten die meedeed. Het programma duurt een half jaar, daarna besluit je vrijwillig of je nog wilt aanhaken bij de bootcamps. Zelf ben ik dus al een tijdje klaar met het programma, maar ik sport, net als de meeste andere collega’s, nog steeds mee.”

“In de eerste fase van het PerspectieFIT programma werden de bootcamps op maandagmiddag tijdens de lunchpauze én op dinsdagmiddag na het werk georganiseerd. Omdat veel collega’s het tijdstip op maandagmiddag niet handig vonden, besloten we al gauw deze bootcamp op de donderdagochtend voor het werk te organiseren.”

“Het inschrijven voor het PerspectieFIT programma is geheel vrijwillig. Ik besloot mee te doen op aanraden van onze directeur Wim. Het is super dat Perspectief zo’n programma aanreikt. Het is laagdrempelig om mee te doen en er is minder discipline nodig dan wanneer je jezelf naar de sportschool moet slepen.”

Meer dan alleen bootcamps

“Het PerspectieFIT programma draait niet alleen om de bootcamps. Ook voeding, workshops en gezondheidsmetingen spelen een rol. Bij mij lag de focus meer op beweging dan op de andere onderdelen van het programma. Maar andere collega’s richtten zich juist meer op voeding. Zo krijg je bij deelname aan het programma toegang tot een app waar je in bij kan houden wat je eet en hoe de balans is tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Zodra het programma na een half jaar voorbij is, kan je gebruik blijven maken van de app en de consulten met de voedingsdeskundige. De gezondheidsmetingen vond ik wel interessant.”

“Door mee te doen aan het programma, verbeterden al mijn gezondheidswaarden. Ook merkte ik dat mijn conditie een stuk verbeterde. Eigenlijk alles waar ik op hoopte, lukte ook. Maar het leukste aan het programma vind ik het in groepsverband sporten met collega’s. In het begin was ik hier nogal sceptisch over, omdat werk en privé door elkaar heen lopen. Maar omdat je met zo’n gedreven groep aan de slag gaat, is dit niet erg. Ik zie mijn collega’s op het moment van sporten meer als vrienden dan als collega’s.”

PerspectieFIT in coronatijd

“Helaas lag het PerspectieFIT programma in Harderwijk vanwege de coronacrisis lange tijd stil. Op sommige regiokantoren ging het PerspectieFIT programma wel door en werden er online bootcamps via Microsoft Teams georganiseerd. Wij kozen er bewust voor om dit niet te doen. Vorig jaar organiseerden we tijdens de eerste lockdown ook online bootcamps in Harderwijk, maar al snel zagen we dat steeds minder mensen deelnamen. Het is ook niet de manier waarop wij het sporten graag zien. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de gemeente Harderwijk en kunnen we sinds eind februari weer buiten sporten. Wel aangepast en uiteraard volgens de regels van het RIVM. Hier zijn we erg blij mee.”