Balans tussen drukke baan en gezin

Sandra vertelt over het PerspectieFIT programma

Als Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is er bij Perspectief aandacht voor vitaliteit op alle gebieden. Zo bieden wij al onze medewerkers het PerspectieFIT programma aan. Een programma dat bestaat uit sporten, voedingsadvies, gezondheidsmetingen en workshops. Hiermee kunnen onze medewerkers werken aan hun fysieke-, mentale-, en loopbaanFITheid.

Verzuimconsultant Sandra Rosman doet samen met een groot deel van haar collega’s op het regiokantoor in Apeldoorn mee aan dit programma. Met een positief resultaat als gevolg.

Discipline om te sporten

“Ik heb zelf te weinig discipline om te sporten”, vertelt Sandra. “Ik heb van alles geprobeerd, zoals hardlopen en de sportschool, maar al na 3 maanden had ik geen zin meer. Ik wist dat collega’s op verschillende regiokantoren van Perspectief samen sporten, maar in Apeldoorn was daar een aantal jaar geleden te weinig animo voor. Omdat het sporten in teamverband mij nog steeds erg leuk leek en er inmiddels meerdere nieuwe collega’s in Apeldoorn werken, heb ik opnieuw gevraagd of er geïnteresseerden waren. Uiteindelijk heb ik 10 andere collega’s gevonden die net zo enthousiast waren als ik. Samen zijn wij eind april gestart met het programma.”

Volkorenbrood gezonder dan tarwebrood

“Ik vind het erg leuk dat ik de kans krijg om samen met mijn team in Apeldoorn te sporten. Dit is voor mij ook gelijk een goede stok achter de deur. De trainingen zijn heel afwisselend. De ene keer hebben we een looptraining, de andere keer doen we spieroefeningen en afgelopen week hebben we bijvoorbeeld gebokst. We sporten in totaal met z’n allen 1 keer in de week. Dit doen we op de dinsdagmiddag op het parkeerterrein naast ons kantoor.”

“Naast het sporten zijn we ook actief bezig met onze voeding. Iedereen heeft een eigen voedingsschema gekregen van onze voedingsdeskundige Sasja. Daarnaast hebben we toegang tot een app waarin we onze voeding kunnen bijhouden. In deze Food-app kan ik precies zien hoeveel calorieën ik op een dag eet en welke voedingsstoffen ik binnen krijg. Voorheen dacht ik bijvoorbeeld dat een tarwebrood gezond was, maar toen ik deze in de app vergeleek met een volkorenbrood viel toch op dat een tarwebrood minder gezond is.”

“Sasja stuurt ons ook vaak recepten door. In het begin waren deze niet allemaal kidsproof, maar nu ze weet dat we bijna allemaal jonge kinderen hebben, stuurt ze ons ook kindvriendelijke recepten. Daar zijn niet alleen de kinderen blij mee, maar ook wij!”

 

Sandra (links) tijdens de bootcamp met collega's in Apeldoorn

Ook iets lekkers moet af en toe kunnen

“Ik ben erg blij dat ik meedoe aan het PerspectieFIT programma. Niet alleen omdat ik zelf fitter word, maar ook omdat ik mijn collega’s fitter zie worden. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, waardoor wij elkaar kunnen motiveren. Dit was toch anders geweest als iedereen een afzonderlijk proces doorliep.”

“Deze week hadden wij bijvoorbeeld een tussentijdse gezondheidsmeting. In de pauze bespreken we dan onze resultaten. Natuurlijk wil niet iedereen de behaalde resultaten in getallen benoemen, maar we hebben het wel even over of iemand erop voor- of achteruit is gegaan. Ook valt op dat, sinds we meedoen aan het programma, iedereen vaker de trap dan de lift pakt naar de 6e etage waar wij gevestigd zitten.”

“Toch merk ik dat het op kantoor gemakkelijker gaat dan thuis. Zo maak ik met al die PerspectieFIT collega’s om mij heen niet zo snel een tosti. Thuis zijn al die lekkere dingen toch verleidelijker. Ook in mijn vakantie heb ik dit als lastig ervaren. Toevallig kwam ik een van PerspectieFIT collega’s tegen op mijn vakantieadres. Ik had toen toch het gevoel dat ik het juiste voorbeeld moest geven en niet met een bus Pringles bij het zwembad kon liggen. Maar ook ik mag af en toe iets lekkers, want nu ik weer terug ben, pak ik mijn gezonde levensstijl weer zoveel mogelijk op!”

Veel meer energie om dingen te doen

“Ik ben erg dankbaar dat Perspectief dit programma aanbiedt. Uiteindelijk is gezondheid en vitaliteit niet alleen je eigen verantwoordelijkheid, maar ook die van de organisatie waar je werkzaam bent. Perspectief heeft er belang bij dat wij ons fit voelen. Mijn werk als verzuimconsultant is af en toe mentaal pittig. Er wordt veel van mij gevraagd en ik moet de hele dag door schakelen. Het is daarom belangrijk dat ik mij mentaal-, fysiek-, en loopbaanFIT voel. Daar helpt het sporten zeker bij. Daarnaast heb ik door het sporten ook in de avonden veel meer energie om dingen te ondernemen.”

“Ik hoop mij de komende periode nog fitter te voelen en een juiste balans te behouden tussen een druk gezin en een drukke baan. Dit is af en toe best lastig, maar door PerspectieFIT ben ik bewuster gaan nadenken, herken ik signalen en weet ik hoe ik hiernaar moet handelen. Ook heb ik vanuit het traject meegekregen dat het ik niet altijd gezond hoef te eten. Een juiste balans verdeeld over de week, helpt mij het programma goed vol te houden!”