Een kijkje in het werk van...

Verzuimconsultant Gélien

Gélien van Pijkeren werkt inmiddels acht maanden als verzuimconsultant bij Perspectief. Ze ervaart haar werk als afwisselend en uitdagend, aangezien ze elke dag contact heeft met verschillende mensen. Waar bestaat dit contact uit? En wat komt er nog meer bij haar werk als verzuimconsultant kijken? Gélien vertelt het!

Verschillende uitdagingen

"Als verzuimconsultant houd ik mij bezig met verschillende klantvragen. Meestal heeft dit betrekking tot verzuim, maar ik denk ook mee in andere zaken, zoals organisatiestructuren of WIA-aanvragen. Om dit soort vraagstukken te beantwoorden, heb ik zowel contact met de werkgever als medewerker. Meestal is dit contact telefonisch, maar het komt ook voor dat ik naar de klant toe moet."

"De verbinding met werkgevers en hun medewerkers vind ik het leukste aan mijn werk. Zo denk ik mee met de werkgever over hoe een ‘zieke’ medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk kan. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van een interventie, zoals coaching of een werkplekonderzoek, maar het kan ook zo zijn dat er re-integratie of outplacement nodig is. Daarnaast geef ik werkgevers bijvoorbeeld ook uitleg over het gebruik van vakantiedagen bij ziekte."

"Ook spreek ik de medewerkers zelf. Hierbij krijg ik soms te maken met heftige en uitdagende situaties. Zo sprak ik laatst iemand met suïcidale neigingen. Als verzuimconsultant kan ik niet altijd alles oplossen. In dit geval is dat namelijk de taak van een psychiater. Wel probeer ik in dit soort gevallen vaker contact met de medewerker op te nemen. Dit levert vaak positieve reacties op."

Op de fiets naar het werk

"‘s Ochtends breng ik altijd eerst mijn kinderen naar school of naar de crèche. Daarna fiets ik meteen door naar het regiokantoor in Zwolle. Ik doe hier 25 minuten over. Ik vind het heerlijk dat ik op de fiets kan! Ik denk na werktijd nog vaak na over of ik de juiste adviezen heb gegeven of dat ik bepaalde situaties juist heb aangepakt. Op de fiets heb ik genoeg tijd om hierover na te denken en mijn hoofd leeg te maken. Als ik dan thuis ben, heb ik meteen alle aandacht voor mijn 3 dochters. Ik werk 28 uur in de week. Zo heb ik de maandag en vrijdagmiddag vrij om tijd door te brengen met mijn gezin."

Gélien aan het werk op kantoor Zwolle

Elke situatie is anders

"Op kantoor start ik mijn dag door te kijken of er urgente berichten in mijn mailbox zitten en of ik die dag afspraken heb staan. Dit doe ik onder het genot van een bak koffie en een glas water. Als ik een afspraak heb, probeer ik mijn dag hier omheen te plannen. Het is namelijk niet handig als ik een probleemanalyse aan het schrijven ben en rigoureus moet stoppen om naar een afspraak te gaan."

"Zodra ik klaar ben in mijn agenda en mail, open ik CAMAS. Dit is het verzuimmanagementsysteem waar zowel wijzelf als de klant in werken. In CAMAS staat met wie ik contact moet opnemen en welke taken ik moet afronden. Hoe meer taken roodgekleurd zijn, hoe drukker ik ben. Het grootste deel van de dag ben ik aan het bellen. Hoe lang een telefoongesprek duurt is afhankelijk van de situatie binnen de organisatie of van de medewerker. Omdat ik veel verschillende verhalen hoor, is het vaak een uitdaging om iemand verder te helpen. Elke situatie is namelijk anders! Wat ik belangrijk vind, is dat de werkgever en medewerker zich gehoord voelen. Daarom help ik hen graag en geef ik hen het vertrouwen dat ze goed op weg zijn."

Verdiepende workshops

"Naast het contact met de klant is er ook tijd voor het afronden van dossiers, een wandeling in de pauze, het schrijven van probleemanalyses of een overleg met een collega. Dit kan bijvoorbeeld met een bedrijfsarts of andere verzuimconsultant zijn. Ook zijn er soms verdiepende workshops. Zo hadden wij laatst een workshop met het thema 'mentale klachten'. Het is erg leuk en interessant dat ik op die manier meer kan leren over mijn vakgebied."

Heb jij interesse in de functie van verzuimconsultant?

Wil jij ook werken bij het Vitaalste Bedrijf van Nederland en organisaties beter maken? Wij zoeken enthousiaste nieuwe collega’s, waaronder verzuimconsultants. Bekijk onze vacatures!

Ga naar blogs vacatures