Geen alcohol tijdens Dry January

Wat levert het op voor je gezondheid?

Duizenden Nederlanders doen jaarlijks mee met Dry January; een initiatief waarbij zij de hele maand januari geen alcohol drinken. Wat levert dit op? En hoe slecht is alcohol echt voor ons lichaam? Karine Korporaal, coach binnen Perspectief, legt de gevolgen van alcohol graag aan je uit.

“Als je op een verjaardag vertelt dat je geen alcohol drinkt, vinden mensen je vaak ongezellig; het hoort er toch bij om een wijntje of biertje te drinken? Maar dat alcohol je gezelliger maakt, is niet per definitie waar. Alcohol maakt je vooral een stuk losser waardoor je soms gezelliger lijkt. Echter is alcohol iets dat niet in ons lichaam thuishoort. Onze lever moet namelijk keihard zijn best doen om alcohol te verwerken, waardoor andere systemen in ons lichaam slechter functioneren. Hierdoor nemen we verschillende vitamines slechter op en slapen we slechter.”

De negatieve gevolgen van alcohol

“Maar dit zijn niet de enige nadelen. Alcohol brengt namelijk nog meer negatieve gevolgen met zich mee. Als je alcohol drinkt, verslechtert het immuunsysteem. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor welvaartziektes en virussen, zoals het coronavirus. Ook vermindert alcohol vruchtbaarheid en neemt de kans op hart- en vaatziektes, maag- en leverproblemen en verschillende vormen van kanker toe. Zo blijkt uit onderzoek dat bij volwassen vrouwen die minimaal één glas alcohol per dag drinken, de kans op borstkanker toeneemt. Bij twee glazen of meer neemt de kans op bijvoorbeeld long- en darmkanker toe. De resultaten zijn schokkend, maar dit hoeft niet te betekenen dat je de rest van je leven volledig moet stoppen met het drinken van alcohol. Het is vooral belangrijk om er bewust mee om te gaan.”

“Mensen drinken sneller alcohol als zij zich gestrest voelen. Zo blijkt uit cijfers van het Trimbos instituut dat elf procent van de Nederlandse bevolking meer alcohol drinkt door de coronacrisis. Echter vermindert alcohol de stress alleen op de korte termijn. Op de lange termijn leidt het juist tot een toename van stress en angstgevoelens. Maar de keuze voor alcohol komt ook voort uit verveling. Daarnaast denken mensen dat niet alle soorten alcohol slecht zijn, maar helaas is dit niet waar; ook de rode wijn die vol antioxidanten zit, bevat slechte stoffen voor ons lichaam.”

"Mensen voelen zich gezonder en gelukkiger"

Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat mensen die een maand lang geen alcohol drinken veel positieve effecten ervaren; zij slapen beter, hebben meer energie, vallen af en zijn bewust van hun alcoholgebruik. Na het onderzoek concludeerde Dr. Richard Piper, CEO van Alcohol Change, dat Dry January levens verandert. “We horen nog steeds dat mensen zich door Dry January gezonder en gelukkiger voelen en zien dat er geen alcohol nodig is om te ontspannen, socializen en plezier te maken. Hierdoor nemen mensen de rest van hun leven goede beslissingen over hun drankgebruik en voorkomen ze dat ze meer alcohol drinken dan dat ze eigenlijk willen.”

Probeer het zelf!

 “Om alcoholgebruik te verminderen, is het belangrijk om steun te zoeken bij anderen”, vertelt Karine. “Het is namelijk lastig om zelf te stoppen als mensen in jouw omgeving nog wel alcohol drinken en je misschien zelfs proberen over te halen om mee te doen. Vind daarom iemand die met je meedoet, zodat je het makkelijker volhoudt. Daarnaast is het belangrijk om gezond te blijven eten en drinken. Als je geen alcohol drinkt, heb je misschien sneller zin in iets lekkers. Probeer er op te letten dat je niet altijd kiest voor een alternatief met veel suikers.”

Vergeet vooral niet te genieten, maar drink met mate!

Ga naar Blogs