wat-doet-stress-met-je-lichaam

Hoe reageer jij op stressvolle situaties?

Over werkbeleving, adrenaline en je ademhaling

Er wordt veel geschreven over stress, werkplezier, bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid. En ik heb 1 ding geleerd. Namelijk dat werkdruk en werkbeleving twee hele verschillende dingen zijn.

Je kunt namelijk een hoge werkdruk hebben; je redt het niet om je werk af te krijgen in de uren die ervoor staan, maar voelt je daar relaxt onder (‘morgen weer een dag’). Maar een hoge werkdruk kan ook leiden tot een hoge werkbeleving (de mate waarin je als gevolg van je werk psychisch vermoeid bent). Want dan kan een hoge werkdruk leiden tot vermoeidheid. En een hoge werkbeleving kán een burn-out risico met zich meebrengen.

Vechten of vluchten?

Tijdens een stressvolle dag of periode gebeurt er van alles in je hoofd. Je lijf gaat letterlijk in de overlevingsmodus. Stress triggert namelijk een vecht-of-vlucht reactie en maakt je lijf klaar om te overleven in een spannende situatie. De hormonen adrenaline en cortisol komen op gang in je lijf. Je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk schiet omhoog. Je spieren worden aangespannen om in actie te kunnen komen en je hersenen krijgen meer bloed toegevoerd om sneller te kunnen schakelen.

Je voelt het aan je lijf wanneer het spannend wordt. Je kent het wel. Die ene lastige klant belt, of die vervelende collega staat aan je bureau. Je hartslag versnelt, je spieren spannen zich aan, je krijgt buikpijn… Het roept een gevoel van agressie bij je op. Je gaat vechten, vluchten of verstarren. En je gaat sneller ademhalen. En dat is nou juist het probleem. Omdat je ademhaling versnelt, komt er te weinig zuurstof bij je hersenen waardoor je letterlijk niet meer goed kunt nadenken. En dus net hetgeen zegt wat je niet had willen zeggen.

Eyeopener

Ik vond het verhaal hierboven heel herkenbaar en een enorme eyeopener. Want ik herken de fysieke reactie op (mogelijke) stressvolle situaties. Bij Perspectief doen we in coachingstrajecten vaak korte ademhalingsoefeningen om het stressniveau te verlagen. Je kunt deze oefeningen tegenwoordig ook  makkelijk zelf doen. Er zijn diverse apps die ademhalingsoefeningen aanbieden, zoals de VGZ Mindfulness app. Of pak zelf zo nu en dan een moment waarin je 5 keer rustig in- en uitademt, zo simpel kan het zijn!

Ik ben heel benieuwd of de ademhalingsoefeningen ook jouw stressniveau verlagen. Voor die paar minuutjes per dag is het zeker het proberen waard. Hou de regie over je energie!

Schrijver: Corinne Mulder, P&O

Terug naar overzicht: Blogs