Alles over slapen

Waarom (voldoende) slapen belangrijk is!

De lente heeft zijn intrede gedaan, heerlijk! Als je last hebt van pollen misschien wat minder. Maar... de temperaturen worden zachter, voorjaarsbloemen staan in bloei en het is steeds langer licht! 

Dus kortere nachten? Misschien wel, veel mensen zijn gevoelig voor licht en hebben dan meer energie. Maar, slapen blijft belangrijk. Waarom dat zo is, lees je in deze blog!

Waarom is slapen belangrijk voor ons lichaam?

In wakende toestand, dus als je wakker bent, verbruiken onze hersenen veel energie door alle prikkels die binnen komen en verwerkt worden. Daarbij ontstaan afvalstoffen die het lichaam tijdens de slaap kan afvoeren en opruimen.

Gemiddeld slaapt een mens 1/3 deel van zijn leven. Dat is nodig om in wakende toestand fit te zijn en te blijven.

Wat is melatonine en hoe werkt het?

Melatonine is een stofje dat door ons lichaam wordt aangemaakt. Het speelt een rol bij het in slaap vallen, door de aanwezigheid van een hoge bloedspiegel. Bij nachtmensen ontstaat de melatoninepiek in het bloed later op de avond dan bij ochtendmensen, hierdoor krijgen zij pas later op de avond/nacht behoefte om te gaan slapen.

Wat kun je doen als je niet kunt slapen?

Er is niet één manier om in slaap te komen. Voor iedereen zal weer iets anders werken. Hieronder 8 tips die kunnen helpen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt!

  • 1. Doe geen inspannende activiteiten meer vlak voordat je wilt slapen, zoals sporten, studeren, discussies voeren. Laat je lichaam vast rustig worden.
  • 2. Drink minder of geen koffie of andere cafeïne houdende dranken voordat je naar bed gaat. Over hoeveel uur van tevoren dit gaat zijn de meningen verdeeld. Dit is een interessant artikel dat hierop in gaat. 
  • 3. Sluit je af voor omgevingsgeluid door oordopjes te dragen of luister juist rustige muziek of natuurgeluiden.
  • 4. Als het inslapen moeilijk gaat, dan kan het (met name bij avondmensen) helpen om 2 á 3 uur voor het slapen melatonine tabletten te slikken. In een flink aantal gevallen helpt dat bij het inslapen.
  • 5. Veel gebruikte andere slaaptabletten zijn benzodiazepinen (oxazepam en andere “pammetjes”) waar je rustiger van wordt en die kunnen helpen bij het inslapen. Deze middelen zijn erg verslavend en werken al snel niet of nauwelijks meer. Het advies is dan ook om deze middelen niet iedere avond en niet langer dan 2 weken achtereen te gebruiken.
  • 6. Probeer wakker te blijven. Het klinkt vreemd, maar als je niet meer bezig bent met per se willen slapen, maar juist met wakker blijven, wordt je lichaam vanzelf moe. Je fopt als het ware je hersenen.
  • 7. Mijd blauw licht (met name van tv scherm, computer scherm en mobiele telefoon) houden je hersenactiviteit hoog. Ook al voelt het als relaxen. Je hersenen zijn bezig met het verwerken van informatie en blijven daardoor actief, wat niet helpt als je wilt slapen.
  • 8. Ook het gebruik van alcohol kan het inslapen bevorderen. Maar let op! Het bevordert de kwaliteit van de slaap niet en je wordt minder fit wakker. Dat is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de hoeveelheid alcohol :)

Kun je teveel slapen?

Gemiddeld heeft een mens 7 á 8 uur slaap per dag nodig. In principe kan je niet teveel slapen, maar (veel) meer slapen is bij de meeste mensen niet nodig.

Veel mensen slapen door de week beduidend minder uren per nacht dan in het weekend. De door de week ontstane “slaapschuld” kan in enige mate worden gecompenseerd door in het weekend meer te slapen. Heel onregelmatig slapen is niet gezond en wordt bij het ouder worden door de meeste mensen slechter verdragen.

Het komt veel voor dat mensen op maandag moe en met een ‘jetlag’ op het werk verschijnen, doordat het in weekend ’s avonds erg gezellig was en ze daarna lekker hebben uitgeslapen.

Wat doet te weinig slapen met ons lichaam?

Je voelt je minder fit bij het opstaan en wordt overdag sneller moe. De hoeveelheid nachtrust die je precies nodig hebt, verschilt per persoon.

Geniet van de lente!

Schrijver: Lex Cornelius (bedrijfsarts)

Terug naar overzicht: Blogs