Netwerken; het is net werken

Hoe word ik een echte netwerker?

Wist je dat netwerken de kans op een baan verdubbelt? Door te netwerken heb je een voorsprong op andere sollicitanten. Veel geschikte kandidaten worden gevonden via een netwerk en veel minder via bijvoorbeeld vacaturesites. 

Als je wilt solliciteren op een vacature, is het erg handig als je al iemand kent bij het betreffende bedrijf. Hij of zij kan je vertellen hoe het er bij de organisatie aan toe gaat en kan je mogelijk introduceren. Zo vergroot je de kans dat je 'boven op de stapel' terecht komt en uitgenodigd wordt voor een gesprek.

In deze blog geven we je 10 gouden tips om een echte netwerker te worden. 

10 tips bij netwerken

1. Maak een LinkedIn-profiel aan en voeg hier mensen toe die je kent of interessant voor je kunnen zijn.

2. Bepaal voor jezelf welke bedrijven je interessant vindt en waar je graag zou willen werken. Ken je mensen die daar werken of heb je op LinkedIn connecties? Voeg deze mensen toe.

3. Weet wat je zoekt. In wat voor soort functie of bedrijf zou je willen werken? Heb een duidelijk doel voor ogen, zonder doel geen resultaat.

4. Netwerken kan je ook helpen als je je nog aan het oriënteren bent op ander werk. Een sollicitatie gesprek is voor werkgevers soms nog een te grote stap. Maak het klein door de beoogde werkgever te vragen of hij je wil helpen bij je oriëntatie op ander werk. Dit door middel van een kort informatief gesprekje waarin hij vertelt over de branche en de inhoud van het werk in de praktijk. Naast een beter beeld van de functie kunnen er zo ook ingangen voor je ontstaan bij deze werkgever of via het netwerk van deze werkgever.

5. Netwerken is de bank der wederdiensten. Help ook anderen vanuit jouw passie en netwerk. Alleen als je deelt en geeft, krijg je ook hulp terug.

6. Ga naar werkgevers- of netwerkbijeenkomsten om mensen te leren kennen.

7. Stel je omgeving persoonlijk op de hoogte dat je op zoek bent naar een andere baan, zij hebben misschien contacten met organisaties die je interessant vindt.

8. Het is net werken: geef iemand een terugkoppeling van wat je aan het netwerk heb gehad, laat weten wat er uit is gekomen, handel het netjes af.

9. Als je eenmaal een positief contact hebt binnen een bedrijf, houd dan feeling met die persoon door af en toe te vertellen hoe het gaat. Bij het vragen om een gunst is de drempel daarmee lager.

10. Heb geduld! Verwacht niet dat je binnen een dag resultaat boekt. Het is een proces dat soms een aantal maanden duurt.

Heel veel succes met netwerken! Vergeet niet: iemand heeft jou nodig en jij hebt iemand anders nodig.

Hulp nodig bij het solliciteren?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij netwerken? Perspectief is gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen die een vaste baan zoeken, ook als het gaat om re-integratie tweede spoor, outplacement of loopbaanadvies. Onze adviseurs helpen je graag bij netwerken en het vinden van een baan! Bel (Telefoonnummer), mail naar (Email) of gebruikt het contactformulier.

Schrijver: Sven Reijerkerk, adviseur arbeidsmobiliteit

Meer blogs van Perspectief lezen? Ga naar blogs