Solliciteren op een nieuwe manier

Vanuit een fictief bedrijf werk vinden

Stel, je wilt na een aantal netwerkbijeenkomsten van het UWV verder met werk zoeken. Wat doe je dan? Je wordt werknemer in een fictief bedrijf. Hierdoor blijf je in het werkritme, deel je ervaringen en talenten en word je gezien door werkgevers. Ehm… sorry, wat zei je?

Wat is Toekomstbedrijf?

Teuno Blankesteijn van Perspectief Groep legt uit: “We zijn het initiatief 'toekomstbedrijf' gestart om werkzoekenden met elkaar én met werkgevers te verbinden. Ik hoorde van een kandidaat dat hij en andere werkzoekenden na de netwerkbijeenkomsten van het UWV samen verder wilden gaan met nieuw werk zoeken. Wij hadden met dit idee al ervaring opgedaan en konden het Toekomstbedrijf nu mooi van start laten gaan.”

Wat is het voordeel van een Toekomstbedrijf?

Maya (deelnemer): “We zijn sneller in beeld bij werkgevers en worden daardoor uitgenodigd voor netwerk- of werkgeversbijeenkomsten, zoals laatst in Harderwijk. Daar heb ik ons Toekomstbedrijf onder de aandacht mogen brengen en over onze ervaringen verteld.”

Chris (deelnemer): “Je krijgt door deze groep een groter netwerk waar je met z’n allen gebruik van kunt maken. Je helpt elkaar, waardoor je weer nieuwe mogelijkheden ontdekt om werk te vinden.”

Karel (deelnemer): “Je ontwikkelt jezelf doordat je taken krijgt die je nog nooit eerder hebt gedaan. Ga maar eens een vergadering voorzitten of spreek maar een grote groep mensen toe, dan moet je creatief denken. Je krijgt met vaardigheden te maken die je nooit hebt geleerd. Dat is goed voor je ontwikkeling, werkervaring en je CV.”

Werkt de aanpak van dit bedrijf bij werkgevers?

Teuno: “Ja behoorlijk. We zitten nu nog met een klein groepje, waarvan twee deelnemers ook al een baan hebben. In totaal zijn er via dit initiatief binnen een jaar, negen van de twaalf (met name oudere) mensen betaald aan het werk en de tiende heeft een werkervaringsplek.”

Hoe draagt het Toekomstbedrijf bij aan het vinden van werk?

Karel: “Het helpt om tijdens een sollicitatiegesprek te kunnen vertellen dat je aan een Toekomstbedrijf deelneemt. Je laat zien dat je actief op zoek bent naar werk en niet alleen vanuit huis solliciteert. Je kunt werkgevers laten zien waar je op dit moment mee bezig bent en wat je al hebt bereikt.”

Maya: “Je krijgt van jezelf ook een positiever beeld, het is een bepaalde mindset. Je krijgt positieve energie door deel te nemen aan een Toekomstbedrijf. Je hebt verplichtingen naar de groep. Je denkt actief mee, je vergadert, maakt afspraken, je bent actief bezig en je krijgt meer zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je echt aan het werk bent. Tijdens een gesprek met een werkgever straal je dat ook uit en je gaat niet in de slachtofferrol van werkzoekende zitten.”

Teuno: “Een van de deelnemers - een man van 53 - was al anderhalf jaar aan het solliciteren en was door deel te nemen aan het Toekomstbedrijf binnen een week aan het werk. Dat is nog eens snel werk vinden!”

Kan iedereen zomaar komen werken bij een Toekomstbedrijf?

Teuno: “Momenteel hebben wij drie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) plekken binnen het Toekomstbedrijf. Daar kan iedereen op inschrijven en solliciteren. De overige plekken zijn bestemd voor kandidaten van Perspectief.”

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook werk zoeken?

Maya: “Solliciteren door middel van een sollicitatiebrief is volgens mij verleden tijd. Met digitale post creëer geen ‘gunfactor’. Je krijgt dat door jezelf zichtbaar te maken. Ga dus het gesprek aan met werkgevers of ga netwerken. Als je met een kennis op straat loopt is dat ook een vorm van netwerken. Vertel waar je op dit moment mee bezig bent. Mensen kunnen namelijk niet je gedachten lezen en... blijf enthousiast.”

Karel reageert: “Je hebt naast het Toekomstbedrijf tegenwoordig zoveel initiatieven die kunnen helpen om een baan te vinden: je hebt eigenlijk geen reden om op die spreekwoordelijke bank te blijven zitten.”

Voorbeeld van Toekomstbedrijf in Harderwijk

Benieuwd naar het Toekomstbedrijf uit dit artikel? Kijk op www.ons-perspectief.nl. Heb je belangstelling om deel te nemen aan een Toekomstbedrijf? Neem dan contact op met je participatiecoach. 

Schrijver: Marijn Brandsen, redacteur Vooruit (gastblogger)

Het ‘toekomstbedrijf’ is onderdeel van de Perspectief Groep uit Harderwijk.