Klachten dankzij je werk?!

Eh, nee... bedankt!

Iedereen wil gezond blijven en werk is meestal een belangrijk deel van ons leven. Door een te hoge werkdruk, verkeerde werkhouding, harde geluiden of de invloed van virussen en bacteriën op het werk, kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Hier zit niemand op te wachten.

Wat is een PMO?

Een manier om gezondheidsklachten door het werk te voorkomen is het aanbieden van een PMO. Sterker nog, werkgevers zijn verplicht (volgens de Arbowet) om hun werknemers een PMO aan te bieden. Deelname is voor de werknemer vrijwillig.

Het kan dus maar zo dat je hier als werknemer een uitnodiging voor ontvangt. Maar waarom zou je meedoen? Er kan van alles aan het licht komen (ook klachten die niet door het werk komen) en dat gaat je werkgever toch niets aan?

De voordelen van een PMO voor jou als werknemer

  • Je weet hoe je gezondheid ervoor staat.
  • Je krijgt persoonlijk advies over gezond werken.
  • Mocht je klachten hebben, dan krijg je tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
  • Ook als je zelf niets mankeert, draag je door je deelname bij aan een gezonde werksituatie voor jou en je collega’s. Het heet niet voor niets PREventief medisch onderzoek.
  • Het kost je helemaal niets.

Privacy PMO

Belangrijk om te weten: de medische gegevens worden NOOIT naar de werkgever teruggekoppeld. Behalve als de werknemer daar zelf toestemming voor geeft.

Voordelen PMO voor de werkgever

Uiteraard zijn er ook voordelen voor de werkgever. Werkgevers, opgelet! Het PMO, een verplichting die alleen maar geld kost? Niet als je hiermee frequent en langdurig verzuim kunt voorkomen! Dus wat levert het op?

  • Eventuele risico's op gezondheidsschade door het werk komen aan het licht.
  • Hierdoor kan preventief worden opgetreden tegen beroepsziekten en arbeidsgebonden aandoeningen.
  • Het bewaken en bevorderen van de gezondheid van werknemers in relatie tot hun werk.
  • Het bewaken en verbeteren van het functioneren en de inzetbaarheid van de werknemer.

Een gezonde werkomgeving

... dat verdient iedereen! Ben jij benieuwd hoe een PMO in de praktijk in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje of neem contact op met onze afdeling Veiligheid & Gezondheid: bel(Telefoonnummer)en vraag naar (Contactpersoon)of mail naar(Email).

Schrijver: Linda Kerstholt, medisch assistent

Terug naar overzicht: Blogs