Een goede werkhouding | Perspectief Groep bv

Een goede werkhouding?

Werk eens staand!

Van alle Europeanen sporten en bewegen Nederlanders het meest. We zijn echter óók kampioen zitten. Op een   school- of werkdag zitten Nederlanders gemiddeld 7,4 uur per dag, meer dan wie ook in Europa. (SCP, 2015)

Verhoogde kans op RSI/KANS

Veel mensen werken langdurig in dezelfde houding, waardoor ze een verhoogde kans hebben op gezondheidsproblemen. Langdurig zitten (dat begint al bij langer dan een uur achter elkaar!) vergroot de kans op RSI/KANS, rugklachten en concentratieverlies. Hoeveel mensen in Nederland hebben niet een kantoorbaan en zitten zo’n 8 uur per dag achter hun laptop?

Bureau voor ergonomische werkhouding

Een zit/sta bureau is een perfect hulpmiddel om een ergonomische werkhouding te creëren. De bureaus zijn eenvoudig (elektrisch) in hoogte verstelbaar, waardoor je zittend en staand werken kunt afwisselen. (zie foto: collega Perspectief, kantoor Harderwijk)

Betere houding verhoogt productiviteit

Bij veel van de werkplekonderzoeken die ik uitvoer bij beeldschermwerk adviseer ik de aanschaf van een bureau waaraan medewerkers kunnen zitten en staan. Uit nogal wat onderzoek blijkt dat door deze afwisseling klachten voorkomen kunnen worden en dat de productiviteit toeneemt. Zo was ik onlangs bij een klant in Almere waarbij één van de medewerkers ook zo'n bureau heeft. Deze was aangeschaft in verband met rugklachten. Sinds hij gebruik maakt van dit bureau zijn de rugklachten beduidend verminderd!

Niet te vaak staan

Goed is om te weten wat nu de algemene adviezen zijn voor de tijdsduur om zittend en staand te werken, want te lang staand werk is meer belastend dan zittend werk. Indien te frequent en langdurig staand werk verricht wordt, neemt het ongemak bij medewerkers juist toe.

Als je bijvoorbeeld elke 10 minuten zittend werk afwisselt met 5 minuten staand werk, dan bestaat het risico dat het lichamelijk ongemak juist toeneemt ten opzichte van zittend werk.

Hoe lang mag ik staan/zitten?

Wat de exacte duur van het zitten ten opzichte van het staan zou moeten zijn is nog niet wetenschappelijk onderbouwd, maar in het algemeen wordt uitgegaan van ongeveer 40 à 45 minuten zittend en daarna 15 à 20 minuten staand werk uitvoeren.

Uiteraard is je eigen ervaring de beste indicator, maar in het algemeen kan gesteld worden dat je beter niet te frequent kan wisselen en ook niet te lang moet staan.

Tips en tricks voor gezond werken

Wil je meer tips en tricks voor gezond werken? Perspectief is specialist in arbeidsomstandigheden en vitaliteit op de werkvloer. Neem contact met ons op via (Telefoonnummer) of mail naar (Email).

Schrijver: Norman van Luyck, adviseur Veiligheid & Gezondheid

Terug naar overzicht: Blogs